No Man’s Sky dagboek – dag 40 (uitgespeeld)


Is dit alles? Heb ik hier zoveel moeite voor gedaan? Een reis van honderdtwee├źnzeventigduizend lichtjaar? Met tussenstops op honderden planeten? Urenlang schieten op kristallen en rotsblokken om meer brandstof te maken? En dan is DIT de beloning? Wee tee ef, Hello Games.

Lees verder voor de niet-zo-spannende ontknoping van No Man’s Sky.

Zodra ik vanmiddag op het centrum van het heelal klikte, begon de camera uit te zoomen. Geen filmpje, geen tekst… gewoon meteen uitzoomen. Mijn hele reis van de afgelopen weken kwam in omgekeerde volgorde voorbij. Uiteindelijk was de camera zo ver weg dat het complete universum uitdoofde als een stipje op het scherm.

En toen, een mededeling. “New galaxy discovered.” Ik werd wakker op een onbekende planeet, opnieuw naast een kapot ruimteschip. Volgens de boordcomputer was ik 175.280,7 lichtjaar verwijderd van het centrum van dit nieuwe heelal.

Dit is de beloning voor het uitspelen van No Man’s Sky. Geen grote mysteries of antwoorden op levensvragen, maar een nieuw universum om dezelfde reis nog een keer te maken. (Wat ik overigens niet van plan ben).

Dus wat heb ik geleerd van deze ervaring? De tweede helft van de reis was behoorlijk saai en het einde een grote teleurstelling, maar de eerste 20 dagen had ik niet willen missen. In die periode, voordat ik de patronen van de procedurele generatie begon te doorzien, gaf No Man’s Sky me echt het gevoel dat ik een astronaut was die vreemde werelden ontdekte. Met meer variatie (of een veel kortere reis) had dit echt een speciaal spel kunnen zijn. Nu blijft het bij een half geslaagd experiment. Spectaculair mooi vormgegeven, maar alleen geschikt voor vredelievende science-fiction-fans die ermee kunnen leven dat de reis belangrijker is dan de bestemming.

Bekijk het hele No Man’s Sky dagboek
Neo-games.blog forum

Lees ook:No Man’s Sky dagboek – dag 31
Lees ook:No Man’s Sky dagboek – dag 38
Lees ook:No Man’s Sky dagboek – dag 39
Lees ook:No Man’s Sky dagboek – dag 23
Lees ook:No Man’s Sky dagboek – dag 26

9 reacties op “No Man’s Sky dagboek – dag 40 (uitgespeeld)

 1. Innovation

  Nu had ik al een tijdje terug de review gezien van AngryJoe, maar omwille van de spoiler (het eind van het spel) nog niet aan je voorgelegd. Ik geloof dat deze AngryJoe het spel helemaal uitspeelt. Heeft hij een paar belangrijke punten bij dit spel? Je moet wel door de f**k you’s heen kijken.

  https://youtu.be/uTTPlqK8AnY

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Zo boos als hem ben ik niet hoor. :) Al die mensen die nu roepen dat Hello Games heeft gelogen reageren sowieso een beetje overdreven. In grote lijnen is No Man’s Sky toch echt hetzelfde spel als in de eerste trailer. Dat bepaalde planeten en diersoorten de uiteindelijke versie niet hebben gehaald… nou ja, shit happens. Sommige dingen lukken wel, sommige niet en Sean Murray heeft geleerd dat hij de volgende keer beter een PR-persoon kan inhuren ipv zelf met de pers te praten.

   Alleen het einde vind ik echt een grote teleurstelling. Tijdens het hele spel krijg je hints dat er iets heel speciaals is in het centrum, en dat blijkt gewoon niet zo te zijn. Erg raar.

     /   Beantwoorden  / 
 2. simon

  ben blij dat het klaar is, leuk om even te volgen maar ben ook benieuwd wat er voor de rest in spelletjes wereld is gebeurt. ik hou de afgelopen jaren alleen nog maar deze site bij namelijk en geen kotaku ofzo. kom eric laat ons de pareltjes van het internet zien. zoals Line Wobbler. een tacktiel 1D spel. https://www.youtube.com/watch?v=UZ_5ol_kyL4

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Heette dat spel eerst anders ofzo? Ik zou zweren dat ik er al eens over heb geschreven, maar volgens de zoekfunctie heb ik het woord ‘wobbler’ nog nooit gebruikt. Raar.

   Wel een grappig concept inderdaad. Minimalistischer kan bijna niet.

     /   Beantwoorden  / 
 3. G.Tom

  Ik had mezelf gespoild op het einde en met die onthulling in mijn achterhoofd besloten om de game niet te halen. Wat een dieptrieste ontknoping.

  Wel chapeau dat niemand het hier voor je gespoild heeft, meestal als ik mensen zie die longplays doen worden ondergespamd met ontknopingen en onthullingen.

  Een andere game die ik je echt enorm kan aanraden als je hem niet al gespeeld hebt is Metal Gear Solid V. De meerdere mogelijkheden en verscheidene soorten aanpak per missie zorgen ervoor dat ik hele andere infiltraties en extracties had dan een andere vriend die ook door de game heen speelde!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Ja, ik realiseer me nu pas dat ik door het oog van de naald ben gekropen. Bedankt voor het niet spoileren, iedereen!

   Metal Gear Solid V heb ik al helemaal uitgespeeld. Geweldige game inderdaad. Meestal speel ik Metal Gear voor het verhaal en vind ik de gameplay niet zo geweldig. Maar in V viel het verhaal een beetje tegen, en werd ik juist helemaal opgeslokt door de gameplay. Ik heb alle missies en alle side-ops uitgespeeld.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Horst

  Ik had met je te doen, want ik had (als niet speler) allang het einde opgezocht en dacht al je het ruk zou vinden. Maar ja, spoileren zou nog stommer geweest zijn, dus konden we niets anders dan je zien doorworstelen richting een deceptie.

  Als troost las ik ook een verklaring dat een heel mooi spiritueel einde was dat precies binnen de filosofie van het spel past, maar ik kan dat artikel niet meer terugvinden…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Kan best zijn dat er een diepe filosofische boodschap achter zat. Maar als geen enkele speler er iets van merkt, dan is het idee gewoon slecht uitgewerkt.

   Het spel Journey had ongeveer hetzelfde einde, en daar was het wel heel bijzonder. Maar dat hele spel werkte langzaam toe naar die climax, waardoor het ook echt aanvoelde als een spiritueel moment.

     /   Beantwoorden  / 
 5. SISO

  Erik! Ga je ook n dagboek bijhouden van The Tomorrow’s children?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.