Mysterie van de weigerende linker-JoyCon opgelost

Kijken op YouTube
Al sinds Nintendo de eerste recensie-exemplaren uitdeelde, klagen mensen over de linker-JoyCon van de Switch. Bij sommige spelers valt tijdens het spelen de draadloze verbinding weg, waardoor de controller steeds opnieuw moet syncen met de console. Een update van de firmware had het probleem moeten verhelpen, maar ook na die day one patch duiken nog steeds klachten op. Nintendo heeft zelfs een officiële reactie gegeven, waarin ze gebruikers adviseren om de Switch uit de buurt te houden van draadloze apparaten, metalen voorwerpen, televisies, en aquariums.

YouTuber Spawn Wave besloot de controllers open te schroeven, en ontdekte dat er inderdaad verschil is tussen de linker- en de rechter-JoyCon. Aan de rechterkant heeft Nintendo een echte antenne ingebouwd, terwijl aan de linkerkant alleen een draadje in de printplaat is gesoldeerd. Dat draadje loopt ook nog vlak langs het metalen omhulsel van de controlstick, waardoor het signaal nog meer wordt verstoord. Die twee zwakke plekken verklaren volgens Spawn Wave waarom de linker-JoyCon voor problemen kan zorgen.

 • In het bovenstaande filmpje zie je hoe Spawn Wave het probleem verhelpt door een externe antenne aan de printplaat te bevestigen. Daarna is het signaal van de linker-JoyCon zelfs krachtiger dan van de rechter. De oorspronkelijke vergelijkingsvideo staat na de klik, voor wie zelf het verschil wil zien tussen de twee JoyCons.
 • Het is niet duidelijk hoe groot dit probleem precies is, maar de meeste Switch-gebruikers lijken gelukkig nergens last van te hebben. Evengoed hoop ik dat Nintendo het ontwerp van de JoyCons snel aanpast. Als ik later dit jaar een Switch koop, zou het fijn zijn als beide controllers gegarandeerd goed werken.

Kijken op YouTube

Neo-games.blog forum

Lees ook:Linker Joy-Con probleem geïdentificeerd en opgelost
Lees ook:Nintendo Switch patentaanvraag: touchscreen, IR-sensor, extra JoyCons, VR-bril
Lees ook:Update helpt kwijtgeraakte JoyCons te vinden
Lees ook:Spelen zonder scherm in Nintendo’s 1-2 Switch
Lees ook:Gerucht: Nintendo Switch heeft 720p touchscreen

5 reacties op “Mysterie van de weigerende linker-JoyCon opgelost

 1. Kikujiro

  *lol* @ Uit de buurt houden van televisies…

  Wel knap dat hij het euvel zo snel gevonden heeft. Hij was volgens mij nog sneller (en accurater) met zijn probleemanalyse dan Nintendo zelf. Ben benieuwd inderdaad of Nintendo dit gaat aanpassen, vast wel toch? Zouden ze dan ook meteen het ontwerp van de dock en wat andere ontwerpeigenaardigheden aanpassen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Nintendo zal dit al wel geweten hebben, toch? Er is vast wel ergens een ingenieur die meteen dacht “oh shit, hadden we nu toch maar een echte antenne gebruikt.”

   Ik verwacht dat al die ontwerpeigenaardigheden pas écht opgelost kunnen worden over 1 of 2 jaar, met een complete redesign zoals de DS Lite en de New 3DS. Maar Nintendo kan het natuurlijk niet maken om het ontwerp al na 2 maanden aan te passen.

   Als ze dit antenne-probleem aanpakken vermoed ik dat het stilletjes zal gebeuren. Waarschijnlijk komen we er pas achter als een YouTuber weer besluit om een JoyCon open te schroeven. In dat geval zou je dus vooraf serienummers moeten vergelijken om te zien of je een “goede” Switch koopt.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Inno Vation

  Tot op heden heb ik nog geen probleem met de linker-JoyCon (afkloppen dus).
  Hoewel ik geen groot liefhebber ben van screen protectors, lees ik hier en daar dat de kans op krassen groot is als je de Switch onzorgvuldig in de Dock zet. De krassen zijn op de zwarte rand van het scherm te vinden, maar fraai is het natuurlijk niet. Een screen protector kan een oplossing zijn.

  http://www.keklel.org/news/wp-content/uploads/2017/03/scratch1.jpg

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kikujiro

   Ik ben ook geen fan van screenprotectors, alhoewel ik op mijn camera een redelijk onzichtbare heb waar ik me niet echt aan irriteer. Ik zag ook mensen die aan één kant een doekje hebben vastgemaakt en zou zijn er op internet vast wel meer oplossingen te vinden. Better safe than sorry. Aan een kras kun je je mateloos ergeren. Leuk trouwens dat je gewoon tijdens het shoppen in de winkel een Switch hebt kunnen kopen (tegen een normale prijs)! Ik had ‘m misschien ook niet kunnen laten liggen!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Inno Vation

    Ik zag inderdaad op internet een andere oplossing, zoals reepjes vilt (b.v. voor onder stoelpoten) aan de binnenkant van de Dock. Nadeel is wel dat de Switch aardig klemvast in de Dock zit.

    Het scherm van de Switch is trouwens van plastic, dus niet echt krasvast te noemen. Ik heb een durability test gevonden, zo dat we de Switch niet zelf hoeven te slopen. :D

    https://youtu.be/XJP6gERPmMk

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.