Hoe verschillen de Switch en Wii U-versies van Zelda?

 • Both launch on the same day, March 3.
 • Both have a frame rate of 30fps.
 • Both versions of the game offer the same content.
 • On a TV, the Nintendo Switch version of the game renders in 900p while the Wii U version renders in 720p.
 • The Nintendo Switch version has higher-quality environmental sounds. As a result, the sound of steps, water, grass, etc. are more realistic and enhance the game’s Open-Air feel.
 • The physical copy of the Wii U version will require 3GB of available memory on the Wii U system or an external drive.
 • Some icons, such as onscreen buttons, differ between the two versions.
 • A Special Edition and Master Edition of the Wii U version are not available.

Meestal vind ik het niet zo interessant om te weten op welke resolutie een spel draait en hoe hoog de frame rate is, maar bij Breath of the Wild ben ik wel benieuwd. Heeft Nintendo de nieuwe Zelda volledig geoptimaliseerd voor de Switch, of kunnen mensen zoals ik (Wii U-bezitters die weinig reden zien om meteen bij de lancering een Switch te kopen) met een gerust hart de Wii U-versie in huis halen?

Zo te lezen zijn de verschillen niet heel groot. De frame rate is in beide versies hetzelfde, en je moet wel heel dicht op de televisie zitten om verschil te zien tussen 900p en 720p. Ik ben alleen benieuwd naar die extra heldere geluidseffecten op de Switch. Zou dat verschil echt merkbaar zijn op de gemiddelde televisie? Of is het alleen interessant voor audiofielen die spelcomputers aansluiten op hun surround sound home-cinemasysteem?

Neo-games.blog forum

Lees ook:Gerucht: Switch krijgt nieuwe versie Pokémon Sun/Moon
Lees ook:Minigames, soundtracks en documentaires bij Journey Collector’s Edition
Lees ook:Een ander perspectief op de Mini NES
Lees ook:Maak kennis met de Nintendo Switch
Lees ook:Spelen zonder scherm in Nintendo’s 1-2 Switch

12 reacties op “Hoe verschillen de Switch en Wii U-versies van Zelda?

 1. Kikujiro

  Het verschil tussen 720p en 900p valt op een normale kijkafstand volgens mij inderdaad niet zo op. De meeste PS3 spellen zijn 720p en dat is voor mij mooi genoeg. Ik denk dat het verschil off screen groter is, ervan uitgaande dat je Zelda voor de WiiU ook zonder TV kunt spelen.

  Is dat de definitieve cover van de Switch versie trouwens? Ik mis het Amiibo logootje, dat wel op de cover van de Wii U versie staat.

  De enige reden voor mij om de Switch versie te kopen, is het feit dat je Zelda dan portable (trein, bij oma, etc.) kunt spelen.

  Neemt de Switch versie ook geheugen in trouwens? 3GB vind ik best wel fors, zeker gezien het beschikbare geheugen. Wat kosten die geheugenkaartjes voor de Switch trouwens?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Als spellen dat soort data willen installeren, is het meestal omdat ze die gegevens anders niet snel genoeg van het schijfje zouden kunnen lezen. (Dan zou je laadtijden krijgen, wat raar is in een open wereld).

   Maar aangezien Switch spellen op een veredeld geheugenkaartje staan, vermoed ik dat er daar verder niets geïnstalleerd hoeft te worden. Als het goed is kan de Switch die gegevens net zo snel uitlezen van de cartridge als van de harde schijf.

   En die covers had ik even snel gegoogeled. Ik durf niet te zeggen of het de definitieve versie is. Ik vond het wel opvallend dat hij zo smal is. Blijkbaar krijgen Switch-hoesjes een afwijkend formaat. Ik ben benieuwd hoe groot of klein die doosjes worden.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Kikujiro

    Inderdaad! Ik was alweer vergeten dat de Switch gebruik maakt van cartridges (natuurlijk). De Switch hoesjes lijken qua grootte een beetje op de PSP hoesjes. In principe zou een 3DS-formaat hoesje al voldoende moeten zijn. Is meer shelfspace in de winkel zou je denken. Aan de andere kant vallen de doosjes dan wel minder op misschien.

      /   Beantwoorden  / 
 2. Berend Jan

  Ik ga ook niet voor de Switch on launchday. Ik zie gewoon neit goed wat mij die 400 euro moet doen uitgeven watt ik nu niet kan.

  Ik Ben best enhousiast over de spellen die ik zie project ARMS ziet er heel erg goed uit in mijn ogen erg leuk.

  Maar aangezien ik ook Zelda op de WiiU kan spelen weet ik niet waarom ik de switch moet hebben.

  Volgens mij heeft je WiiU 3GB vrij nodig om het spel te spelen (dus als je van disk af speelt)
  Het spel was toch iets van 9GB groot?

    /   Beantwoorden  / 
 3. G.Tom

  Erik, blijkbaar zijn de cases van de Switch vergelijkbaar in grootte met die van PSP games.

  Ik wacht zelf tot kerst of Koningsdag met die Switch, totdat hij wat goedkoper is door een aanbieding en er meer voor uit is. Ik vind het een enorme domper dat er geen game bij zit (want niemand gaat 1 2 Switch los kopen) dus wacht ik wel tot Wehkamp of Bol of Nedgame een aanbieding heeft dat ik ‘r in ieder geval Zelda of Mario bij krijg.

    /   Beantwoorden  / 
 4. G.Tom

  Overigens vind ik het veel zuurder dat al die supertoffe limited editions niet naar de Wii U komen. Helemaal omdat het om een figurine en een kaart gaat, het is niet alsof ze die niet gewoon bij de Wii U versie zouden kunnen inpakken?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Inno Vation

   Nintendo heeft de stekker uit de Wii U getrokken. Reggie Fils-Aime heeft laten weten:
   “From a first-party standpoint, there’s no new development coming after the launch of the legend of Zelda: Breath of the Wild. We really are at the end of life for Wii U.”

   Dus is alle energie gericht op de Switch, en zo ook met al die supertoffe limited editions.

     /   Beantwoorden  / 
 5. Gulzt

  30fps en 900p is absoluut niet indrukwekkend. Dan speel ik het ook net zo lief op de WiiU.

  Maar goed, die console die komt er wel een keer. Nieuwe Fire Emblem vind ik een super idee! :)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Inno Vation

   @Gulzt

   Vergeet niet dat het oorspronkelijk een Wii U spel was. De ontwikkeling voor de Switch versie begon vrij laat.

   Eiji Aonuma interview in Eurogamer:

   “Regarding the Nintendo Switch version, it was spring last year when we made a firm decision to also release on that platform. Obviously that required some adjustments to the development process and changes to be made, and to continue developing the Wii U version alongside Nintendo Switch, that was spring last year.
   We had to make some changes from the game’s original design to remove UI and gameplay elements originally meant for the Wii U GamePad.”

   Had Aonuma meer tijd gehad, dan was resolutie en de frame rate misschien hoger geweest.

     /   Beantwoorden  / 
 6. Kikujiro

  Off-topic: ik heb eindelijk een WiiU gekocht. Aangezien de WiiU on-line al bijna niet meer te krijgen is, heb ik afgelopen weekend bij een Bart Smit bij mij in de buurt toch maar vlug nog even één van de laatste exemplaren gekocht (Mario Kart 8/Splatoon Premium Pack). Ik werd trouwens wel een beetje raar aangekeken in de winkel, aangezien over een maand de Switch al uitkomt (werd me netjes verteld), maar toen ik vertelde dat ik her en der in de loop der jaren in de aanbieding al ruim 12 Wii U games heb gekocht en deze, vanwege een enorme backlog aan PS3 en 3DS games, toch niet meteen kon spelen, had men daar wel een beetje begrip voor geloof ik. Tot nu toe ben ik er zeer tevreden mee. Vooral het in de woonkamer kunnen gamen zonder de TV te gebruiken is een uitkomst.

    /   Beantwoorden  / 
  1. G.Tom

   Lekker Kik, het is ook wat dat betreft een tof apparaat. Bayonetta 2 kan ik echt als een absolute must-have aanraden!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Kikujiro

    @ G.Tom

    Die zal ik op mijn lijstje zetten. Daar heb ik inderdaad veel goeds over gehoord. Als ik het spel ergens voor een mooi prijsje zie liggen en ik er de tijd voor heb, koop ik Bayonetta 2 misschien wel. Ik heb nog 14 Wii U spellen liggen, dus voorlopig ben ik nog wel even zoet. Ik denk niet dat ik alle spellen volledig probeer uit te spelen hoor. Ik ben met de Nintendo Switch niet van plan weer zo lang te wachten als met de Wii U. De grootste verrassing voor de Wii U vind ik tot nu toe Splatoon. Dat spel zat als downloadcode in de bundel die ik heb gekocht en is als multiplayer spel helemaal geweldig. Stukken leuker dan ik in eerste instantie had verwacht (ben niet zo van de multiplayer spellen).

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.