New Nintendo 3DS aangekondigd


Trek je portemonnee maar weer, Nintendo heeft een nieuwe versie van de 3DS aangekondigd. En in tegenstelling tot de XL en de 2DS is dit niet gewoon dezelfde handheld in een nieuw jasje. Alle veranderingen op een rijtje:

 • Een tweede analoge controlstick. Een stuk kleiner dan de normale schuifknop (het is dat kleine stompje boven de ABYX-knoppen), maar toch: dit is de eerste 3DS waarop je Monster Hunter 3 kunt spelen zonder een Circle Pad Pro-accessoire.
 • Vier schouderknoppen in plaats van twee. Ook daar heb je dus geen CPP meer voor nodig.
 • De grootste verandering: de New Nintendo 3DS heeft een krachtigere CPU. Dit betekent bijvoorbeeld dat het hoofdmenu een stuk sneller reageert, maar ook dat spellen die gebruik maken van de extra rekenkracht er mooier uitzien. De eerste game die alleen werkt op deze nieuwe versie van de 3DS is al aangekondigd: een port van het Wii-spel Xenoblade Chronicles
 • De batterij gaat bijna twee keer zo lang mee: tot wel 6 uur op de kleine New Nintendo 3DS en maximaal 7 uur op de XL-versie.
 • De kijkhoek van het bovenste scherm is drastisch verbeterd. De camera houdt nu in de gaten waar je gezicht zich bevindt en past het 3D-effect daar automatisch op aan. Klinkt als tovenarij, maar het schijnt echt te werken.
 • En speaking of de camera: die meet nu ook de hoeveelheid licht in je omgeving, zodat hij de helderheid van het scherm automatisch kan aanpassen. Zo gaat de batterij nóg langer mee.
 • De browser ondersteunt nu ook HTML5.
 • Downloadbare thema’s om het hoofdmenu op te leuken.
 • Een ingebouwde NFC-ontvanger voor communicatie met Nintendo’s Amiibo-poppetjes.
 • Een vervangbaar omhulsel. De buitenste laag plastic kan los, zodat je er omhulsels in een ander kleurtje of met een leuke opdruk op kunt klikken. Zoiets had Nintendo een paar jaar geleden ook bedacht voor de Game Boy Advance Micro, alleen kwamen de vervangende hoesjes toen nooit naar Europa. Wordt ons continent deze keer niet overgeslagen?
 • Stiekem de leukste verandering: op het kleine model hebben de ABYX-knoppen precies dezelfde kleuren als de actieknoppen op de oude SNES-controller. Nostalgie!

Kijken op YouTube

Ik denk dat Tiny Cartridge de spijker op de kop slaat in deze analyse: de New Nintendo 3DS is het tegenovergestelde van de 2DS. Dat was een budgetversie van de 3DS voor jonge kinderen, dit moeten we zien als een luxe editie voor fanatieke gamers. Mensen die ieder jaar een nieuwe iPhone kopen en het dus ook niet erg vinden om 3 keer dezelfde handheld aan te schaffen.

Ik moet zeggen dat ik persoonlijk weinig zin heb om wéér extra geld uit te geven aan hardware (ik heb al eens geüpgrade van gewone 3DS naar XL), maar als veel spellen gebruik gaan maken van de krachtigere CPU heb ik misschien geen keus. Stilletjes hoop ik dus dat ontwikkelaars zich een beetje inhouden.

De New Nintendo 3DS komt volgend jaar naar Europa. De verkoopprijs is nog niet bekend.

[g.forum]

Lees ook:New Nintendo 3DS (XL) te koop vanaf 13 februari
Lees ook:Pokémon Black & White 2 aangekondigd voor de Nintendo DS
Lees ook:Vector Tank 3D+ aangekondigd voor de 3DS
Lees ook:Nintendo’s nieuwe handheld heet 3DS, kan 3D spelletjes weergeven
Lees ook:Wii firmware update, niet voor mensen met modchips

15 reacties op “New Nintendo 3DS aangekondigd

 1. Inno Vation

  Ik wacht wel op een nieuwe actie van Game Mania, zoals de vorige keer. Gewoon je 3DS XL inleveren en voor een zacht prijsje een nieuwe kopen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Verdraaid ja, die was ik alweer vergeten. Ik weet de exacte bedragen ook niet meer, maar dat was inderdaad een fijne aanbieding. Als ze dat weer doen kan ik me denk ik niet beheersen.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Kikujiro

  Zou dit een opmaat zijn naar een Wii U zonder Wii U GamePad? New Nintendo 3DS als tweede scherm? Ik sla deze keer ook maar over (het al een XL). Ik vraag me wel af in hoeverre de krachtigere CPU zal leiden tot minder games voor de “gewone” 2DS en 3DS. Voor de gemiddelde consument zal dit wel voor enige verwarring zorgen (Wii -> Wii U anyone?).

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Ik kan me niet voorstellen dat ze zo’n belangrijke functie geheim zouden houden… al heeft die nieuwe 3DS inderdaad wel genoeg knoppen voor alle Wii U-spellen.

   Voor de DSi verschenen maar een handjevol spellen die niet werkten op een gewone DS, hopelijk blijft het daar ook bij op deze 3DS. Als de volgende Mario alleen werkt op het nieuwe model worden veel mensen boos vrees ik.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Kikujiro

    *hehe* Die gekleurde knoppen spreken mij ook meteen aan. Nostalgie! Ze zouden de New 3DS eigenlijk de 3DSNES moeten noemen!
    .
    Ik kwam trouwens nog deze interessante diagrammetjes tegen, waarop je kunt zien hoeveel exclusieve games er na een hardware upgrade (denk Game Boy Color, DSi, etc.) voor de nieuwe hardware uitkwamen.

      /   Beantwoorden  / 
     1. Erik

      235 DSi exclusive games!? Welke waren dat dan in hemelsnaam? Volgens de beste bron die ik kon vinden waren het er maar 5.

      Edit: of zouden ze DSiWare-spelletjes bedoelen?

      Edit 2: ik baal trouwens wel dat die SNES-knoppen alleen op het kleine model zitten. Nu ik gewend ben aan de 3DS XL wil ik echt niet meer terug naar zo’n klein schermpje. Waarom kan er nou geen New Nintendo 3DS XL zijn met dat kleurenschema?

        /  
 3. G.Tom

  Zo hoorde ik op de geruchtenmolen van 4chan, /v/, (die overigens ook een flink stuk van het Super Smash Bros. roster heeft geleaked) dat deze nieuwe 3DS regiovrij zou zijn.. dat zou fantastisch zijn!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Regiovrijheid was handig op de DS, omdat daar ook redelijk wat leuke spellen voor te importeren waren. Eerlijk gezegd kan ik voor de 3DS weinig interessante titels bedenken die niet in Europa zijn uitgebracht.

   Al is het natuurlijk wel leuk om goedkope Amerikaanse spellen te bestellen. En sowieso weet je nooit wat er in de toekomst nog voor moois verschijnt… dus ja, hopelijk klopt je gerucht!

     /   Beantwoorden  / 
   1. G.Tom

    Helaas heeft Nintendo net bij GameSpot bevestigd dat hij wel degelijk regiolocked is…

      /   Beantwoorden  / 
 4. Kikujiro

  Ik neem aan dat er t.z.t. ook wel een witte New 3DS XL zal uitkomen. Anders maar wachten op de New New 3DS XL Limited White Edition. ;)

    /   Beantwoorden  / 
 5. Inno Vation

  IGN heeft een interessante New 3DS Hands-on op youtube gezet.
  Het blijkt dus dat je het kleine stompje niet beweegt zoals bij de traditionele controlestick. Als ik het goed begrijp, wrijf je er min of meer met je duim erop. Beetje zoals bij die Lenovo laptops met dat rode knopje in het toetsenbord.
  .
  http://youtu.be/uRUWRVNjFb4

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Vaag zeg. Hopelijk duikt er vandaag of morgen een filmpje op waarin je dat stompje close-up ziet. Ik word nu toch wel erg nieuwsgierig. Het klinkt als een waardeloze manier om een spel te besturen, maar tegelijkertijd lees ik alleen maar positieve reacties.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.