Super Mario 3D World en het Miiverse


Toen Nintendo hun Miiverse een paar weken geleden introduceerde op de 3DS was ik nog niet echt overtuigd. Als kladblok om kleine tekeningetjes te maken was het wel geslaagd, maar als sociaal netwerk vond ik het een rommelige bende. De zogenaamde “communities” waren onoverzichtelijk, stonden los van de spellen waar ze over gingen en tot overmaat van ramp duurde het iedere keer een halve minuut om in te loggen. Miiverse voelde als een haastige toevoeging op een spelcomputer die daar eigenlijk niet voor was gemaakt.

Nu ik op een Wii U speel begrijp ik Nintendo’s bedoelingen al een stuk beter. In Super Mario 3D World is het Miiverse overal. Waar ik op de 3DS nog handmatig op updates moest controleren, daar probeert dit spel ze zoveel mogelijk naar mij toe te brengen. Over de wereldkaart wandelen bijvoorbeeld Mii’s met actuele teksten in hun spreekwolken. En na afloop van ieder level verschijnt er automatisch een bewegende balk waarin alle berichtjes voorbij schuiven die Nederlandse spelers hebben geschreven over dat specifieke level. Om zelf een reactie achter te laten hoef je er alleen maar op te klikken. Zo ziet iedereen die vandaag het level Buizenbeach speelt dus nog steeds de zwemmende Goomba die ik vorige week tekende.

Vergelijk dat eens met The Legend of Zelda: A Link Between World op de 3DS. Ook van dat spel bestaat een Miiverse-community, maar daar merk je tijdens het spelen niets van. En als je ondanks dat de moeite neemt om iets leuks te schrijven, dan belandt je berichtje op de grote hoop waar het al na 5 minuten van de voorpagina is verdwenen. De enigen die het lezen zijn een paar toevallige voorbijgangers en de followers die toch al in je vriendenlijst stonden. Laten we hopen dat toekomstige 3DS-spellen net als 3D World wat actiever op Miiverse inspelen.

Is alles dan perfect geregeld op de Wii U? Zo ver wil ik ook weer niet gaan. Het grootste nadeel van Miiverse zijn momenteel de vele nietszeggende berichtjes. Nintendo filtert al op obsceen taalgebruik, maar helaas nog niet op saaiheid of relevantie. Voor iedere mini-recensie of grappige cartoon zijn er dan ook tientallen willekeurige krassen of berichtjes die zijn volgestampt met een van de kant-en-klare stempels. Mochten de verkoopcijfers van de Wii U dit jaar aantrekken (waardoor het dus drukker zou worden op het Miiverse), dan hoop ik dat Nintendo een manier verzint om leuke berichtjes meer op de voorgrond te plaatsen. Het zou tof zijn als die commentaarbalk aan het einde van ieder level in de toekomst ook echt iets toevoegt aan de ervaring.

[g.forum]

Lees ook:Nintendo’s Miiverse krijgt een redesign
Lees ook:Nintendo’s Miiverse nu ook voor de 3DS
Lees ook:Op 8 november verdwijnt Nintendo’s Miiverse
Lees ook:Nintendo controleert alles wat je zegt in het Miiverse
Lees ook:Nintendo lanceert berichtjes-app Krabbelpost voor 3DS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.