Ontwikkelaar Nicalis: niemand koopt nog WiiWare-spellen


“The WiiWare market has a fraction of the players from 2008. The window for release and success of software on the platform ended in 2009 and took a very steep decline. Players have moved onto other digital download platforms. [...] With the Wii U in the not too distant future and WiiWare sales almost non-existent, I had to make a call.”

Oh wow, ik vermoedde al dat het slecht ging met WiiWare, maar de situatie is blijkbaar nog ernstiger dan ik al dacht. Ontwikkelaar Tyrone Rodriguez van Nicalis legt hier uit waarom hij besloot om La Mulana niet uit te brengen in Amerika en Europa. In het kort: de ontwikkeling duurde (veel) langer dan gepland en inmiddels staat WiiWare er zo slecht voor dat het geen zin meer heeft om nieuwe spellen uit te brengen. Gamers downloaden hun commerciële indiegames liever via andere spelcomputers. Hoe heeft Nintendo het zover kunnen laten komen? Ik weet nog dat ontwikkelaars in het begin actief werden benaderd om hun spellen voor WiiWare uit te brengen (denk aan World of Goo, Lost Winds, Mega Man 9, Super Meat Boy (al ging dat uiteindelijk niet door), Tales of Monkey Island en de Bit.Trip-serie) maar na een tijdje zijn ze daar blijkbaar mee gestopt… met een uitgestorven Winkelkanaal als gevolg.

Gelukkig lijkt Nintendo hun nieuwe downloadwinkel beter aan te pakken. De eShop ziet er aantrekkelijker uit, er zijn trailers en screenshots, nieuwe titels worden actief gepromoot en het plan om alle first party 3DS-spellen óók als download aan te bieden gaat gegarandeerd meer mensen naar de virtuele winkel lokken. Misschien kan Nicalis een 3DS-versie van La Mulana overwegen. De Wii mag dan afgeschreven zijn, maar elders bestaan er vast en zeker genoeg Nintendofans die zin hebben in een ouderwets moeilijk platformspel met gedetailleerde 16-bit graphics.


[g.forum]

Lees ook:La Mulana komt naar WiiWare, ziet eruit als SNES-spel
Lees ook:Genadeloos moeilijke La Mulana toch naar WiiWare
Lees ook:Nieuwe La-Mulana WiiWare screenshots
Lees ook:Nieuwe gameplay video WiiWare-spel La Mulana
Lees ook:Uitgebreide trailer voor WiiWare-versie La Mulana

0 reacties op “Ontwikkelaar Nicalis: niemand koopt nog WiiWare-spellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.