Endless Ocean: logboek van Kapitein Erik: dag 15


"Lang geleden was er in Manaurië
een kasteel dat zonk
in de zee na een aardbeving.
De koningin ontsnapte via een witte
tunnel, maar de tunnel vulde zich met water
en ze veranderde in een zeemeermin.

…een vergezocht verhaal maar ik vond het wel charmant. Ik ben bezig een artikel te schrijven over deze legende maar ik heb nog niet veel informatie. Neem contact met me op als je toevallig een witte tunnel tegenkomt."

Dat was de E-mail die ik kreeg van Douglas Ribona, een professor in het één of ander. Ik moest er een beetje van gapen. Tijdens het spelen van Endless Ocean krijg ik véél mailtjes. Tien per dag is geen uitzondering en het merendeel is totaal oninteressant. Ik kan dan ook niet zeggen dat ik erg veel aandacht besteedde aan het verhaal van deze Douglas.

Totdat mijn assistente Catherine tussen neus en lippen door vertelde dat ze inderdaad weleens had gehoord van een witte tunnel.

Dat ik onderwater visjes kan bekijken was me inmiddels duidelijk. Dat er op de bodem van de zee ook echte avonturen op me zouden wachten, daar had ik niet op gerekend. Endless Ocean leek me gewoon niet zo'n soort spel. Zelfs toen ik de ingang van de witte tunnel had gevonden, dacht ik dat het van binnen wel niet veel zou voorstellen. Vast weer gewoon een grot. Het is pas wanneer ik in de tunnel zwem en het spel een laadscherm nodig heeft om de grot voor te bereiden, dat ik begin te vermoeden dat er meer aan de hand is.

Als het spel klaar is met laden (tijdens het wachten mag ik kiezen tussen nóg een keer naar Radiohead luisteren of de ingebouwde soundtrack van Hayley Westenra opzetten) zwem ik binnen in een grot. Aan het plafond hangen stalactieten, op de grond staan stalagmieten. Hoe dat onder water is ontstaan, ik snap het niet. Meestal heb je voor zoiets toch een druipsteengrot nodig? Ik zwem maar gewoon verder. Langs een groot stuk koraal, een smalle tunnel in. Overal zweven vissen die ik nog nergens anders heb gezien. Ik probeer ze allemaal te aaien, maar het zijn er veel te veel. Ik zal later nog eens terug moeten komen.

De tunnel komt uit in een andere grot, groter dan de vorige. Hier is één van de stalactieten aan het plafond zelfs vergroeid met een stalagmiet op de grond. Alsof het een grote pilaar is staat dat gevaarte middenin een uitgestrekte zaal. Een school gekleurde visjes zwemt er sierlijk omheen. Dit is dan misschien niet echt een gezonken paleis, met zulke bizarre grotten is het niet moeilijk voor te stellen hoe zulke legendes ontstaan. Als ik een primitieve inboorling was zou ik me ook vergissen!

Ademloos zwem ik verder, dieper en dieper de grot in. Duiken had altijd al iets avontuurlijks, maar dit is nog veel spannender. Hier zou ik een documentaire over kunnen maken. "Waarschijnlijk ben ik de eerste mens die hier in duizenden jaren is geweest," fluister ik opgewonden tegen het denkbeeldige publiek. En net als ik me afvraag of ik nu met een haai moet worstelen, zoals Steve Irwin, of een rauw zeepaardje zal verslinden, zoals Bear Gryll, zie ik een smalle opening in de muur.

Het is te klein om doorheen te zwemmen, maar misschien kan ik wel even naar binnen gluren. Ik watertrappel er zo dicht mogelijk naar toe en probeer te zien wat er achter het gat gebeurt. Huh? Wat was dat? Dat leek wel… Ik knipper even met mijn ogen en schijn nog eens bij met de zaklantaarn. Nee, dat kan toch niet? Dat silhouet daar in de verte. Dat lijkt wel… een zeemeermin?

Morgen verder!

Soundtrack: Radiohead – Everything In Its Right Place

Friend Code: 4556-9348-6421 | Het logboek van Kapitein Erik

Lees ook:Endless Ocean: logboek van Kapitein Erik: dag 16
Lees ook:Endless Ocean: logboek van Kapitein Erik: dag 12
Lees ook:Endless Ocean: logboek van Kapitein Erik: dag 9
Lees ook:Link’s dagboek dag 6: geen paniek!
Lees ook:Endless Ocean: logboek van Kapitein Erik: dag 10

19 reacties op “Endless Ocean: logboek van Kapitein Erik: dag 15

 1. Daniël

  Ah… Everything in it’s right place. Wat een nummer. Goede keuze ;)

    /   Beantwoorden  / 
 2. anner

  spannend:P
  zeemeerminnen in endless ocean? het spel blijft me maar verbazen moet ik bekennen! ik had t zo saai verwacht maar misschien zat ik wel fout!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Kikujiro

  Hé, we luisteren naar dezelfde muziek tijden het duiken. Everything In Its Right Place is in ieder geval mijn favoriete nummer op Kid A. Heb je nou echt een zeemeermin gezien of verzin je dit ter plekke? ;) Inmiddels heb ik zo’n 40 uur gedoken en het verbaast me dat ik toch nog iedere keer tijdens het duiken een nieuwe vissoort ontdek, een nieuwe zeeschat vindt of een nieuwe beschrijving unlock. Wat dat betreft is het spel best wel goed uitgebalanceerd. Nog ongeveer 25 vissoorten en dan ben ik zo’n beetje klaar.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Schaap

  Erik, waar blijft Episode 1: Dag 2? :(

    /   Beantwoorden  / 
 5. erik

  “Heb je nou echt een zeemeermin gezien of verzin je dit ter plekke? ;)

  Heb je dat stukje van het spel gemist? Als het verhaal morgen verdergaat zal duidelijk worden wat er aan de hand was, maar als je door dat gat kijkt zie je in een kort filmpje toch vrij duidelijk het silhouet van een zeemeerminstaart. :p

  Everything In Its Right Place is inderdaad briljant. Ik kan me nog herinneren dat 3FM de plaat een paar dagen voor de release in z’n geheel mocht uitzenden. Ik had het opgenomen op een cassettebandje en heb die tape min of meer nonstop gedraaid tot het hele album uitkwam. Yesterday I woke up sucking on a lemon… ;)

  “Erik, waar blijft Episode 1: Dag 2? :(

  Uhm… ja… goede vraag! Ik moet dringend weer eens verdergaan met de Orange Box.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Xander

  Erik het stukje van de zeemeermin heb ik ook gemist. Ik ga vanavond gelijk door het spleetje gluren.

  Is er trouwens iemand die het leuk vind om eens online te duiken???
  Ben benieuwd hoe dat eruit ziet.
  Friendcode:
  3993-3478-9364
  Hoor het wel.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Kikujiro

  “Heb je dat stukje van het spel gemist?”

  Hmmm… dat met die staart zegt me wel iets… toch voor de zekerheid maar eens alle spellonken napluizen vanavond. Weet je zo waar dat gat ergens precies zit?

  @ Xander
  Mijn friendcode is: 5843 7151 9171
  Ik zal jou in ieder geval toevoegen.

  Ik “duik” vaak ‘s avonds ergens tussen 20:00 uur en 22:00 uur. Ik zal in ieder geval altijd mijn poort openzetten.

    /   Beantwoorden  / 
 8. erik

  “Hmmm… dat met die staart zegt me wel iets… toch voor de zekerheid maar eens alle spellonken napluizen vanavond. Weet je zo waar dat gat ergens precies zit?”

  Euh… ik heb dit verhaaltje eigenlijk al een paar dagen geleden geschreven. ;) Ik weet niet meer precies waar. En ik weet ook niet zeker of het filmpje nog een keer gespeeld zal worden als je al (via een omweg) aan de andere kant van de opening bent geweest.

  Maar het waren drie kleine openingen naast elkaar, ergens aan het begin van de grot.

  Tussen 20:00 en 22:00 uur wil ik ook een keer samen komen duiken. :-D

    /   Beantwoorden  / 
 9. Ecco

  Dit spel lijkt echt nergens meer op voorraad te zijn :S

    /   Beantwoorden  / 
 10. Kikujiro

  “Tussen 20:00 en 22:00 uur wil ik ook een keer samen komen duiken. :-D

  Is goed, Erik. Ik ben rond die tijd geregeld aan het duiken. De poort staat open.

  Wat betreft “Everything In Its Right Place” van Radiohead… dat nummer hoorde ik voor het eerst als achtergrondmuziek bij een “urban exploration”-filmpje over een verlaten ziekenhuis:

  http://youtube.com/watch?v=PUE4Sdmt1L4&feature=related

  Interessant fenomeen trouwens “urban exploring” (check de Engelse wikipedia maar eens, mocht je geïnteresserd zijn).

    /   Beantwoorden  / 
 11. kiara

  joepie eindelijk daar heb ik op gewacht.
  ma op welk plek ben jij??
  Ik heb nog nooit een zeemermin gezien!!!
  Spanend!!!!XD

    /   Beantwoorden  / 
 12. anner

  misschien is het wel een vermomde dolfijn:D

    /   Beantwoorden  / 
 13. Pete Flom

  Over Radiohead gesproken.. heb je In Rainbows al gehoord? Vooral Jigsaw Falling into Place is een heel goed nummer, beste RH nummer sinds jaren wat mij betreft.

    /   Beantwoorden  / 
 14. Xamder

  Is de vondst van de “White Mother” het einde van de verhaallijn????

  Erik en Kikujiro ik heb jullie toegevoegd.
  Nu maar afwachten…
  Vanavond ben ik pas na 22:00 thuis.

    /   Beantwoorden  / 
 15. Kikujiro

  @ Xander

  Dat was een mega spoiler trouwens voor degene die nog niet zo ver is. Maar goed, als antwoord op jouw vraag:

  In principe wel, maar zolang je nog niet alle items (lees: “zeeschatten”) hebt verzameld, zijn er nog wat kleinere verhaallijnen te unlocken. Doorgaans gepaard met een nieuwe outfit of het unlocken van een nieuwe (grote) vissoort.

    /   Beantwoorden  / 
 16. erik

  Gelukkig heb ik nog geen idee wat een White Mother is. ;) Zal op een gegeven moment wel duidelijk worden.

  “Wat betreft “Everything In Its Right Place” van Radiohead… dat nummer hoorde ik voor het eerst als achtergrondmuziek bij een “urban exploration”-filmpje over een verlaten ziekenhuis:”

  Mooie foto’s. :) Toen ik heel klein was kwam ik ooit met een paar vriendjes een verlaten huis tegen dat op de lijst stond om gesloopt te worden. Dat vonden we toen al heel spannend, maar zo’n gebouw is nog veel gaver.

  “Over Radiohead gesproken.. heb je In Rainbows al gehoord?”

  Ik heb zelfs m’n geld verspild aan de dure boxset. ;)

    /   Beantwoorden  / 
 17. Xander

  @Kikujiro
  Als dit inderdaad het “einde” was dan is het spel ineens wel heel erg gedaald in punten…..wat een flop!

  @Erik.
  Ik zal er verder maar niks over verklappen. Ik lees wel wat je er zelf van vond. Haha.

    /   Beantwoorden  / 
 18. Kikujiro

  @ Xander
  De “storymode” is inderdaad niet spectaculair te noemen. Op zich was ik al verbaasd dat er al iets van een verhaallijn in het spel zat. Wat mij nu nog boeit is het completeren van mijn verzameling vissen en zeeschatten.

    /   Beantwoorden  / 
 19. Daniël

  Toen in Rainbows op I-tunes uit kwam, heb ik hem met1 aangeschaft….. Daarna kwam de cd uit….heb ik hem nog een x gekocht. Ik moet mijn verzameling Radiohead cd’s compleet houden ;) Favoriete nummer? Nude en House of cards. Zo vet!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.