Endless Ocean: logboek van Kapitein Erik: dag 9


Zelfs op zondag word ik gewekt door het geluid van een binnenkomende e-mail. Kan het instituut me dan nooit eens met rust laten? Straks krijg ik nog een burnout van al dat duiken en relaxen. Weet je wat, het instituut bekijkt het maar! Ik neem vandaag een snipperdag.

En dus vaar ik de Gabbiano zo ver mogelijk uit de kust, zet een rustgevende MP3 op en spring in de zee. Lekker! Een gebied verkennen waar ik nog niet eerder ben geweest.

Gisteren werd ik er op gewezen dat dit logboek een nogal negatief beeld schetst van Endless Ocean. Op een één of andere manier heb ik het voor elkaar gekregen om al een weeklang alleen maar te zeuren over de minpunten. Dat was niet de bedoeling kids! Blijkbaar is het gewoon moeilijk onder woorden te brengen wat er precies leuk is aan een spel zonder gevaren, zonder vijanden en zonder een einddoel.

Tijd voor een weekje new games journalism dan maar. Als er al woorden bestaan om te omschrijven hoe het voelt om Endless Ocean te spelen, dan zal ik ze vinden!

Ik spring in het water en het hele scherm heeft die irritante turquoise kleur die ik maar niet te pakken krijg bij het mengen van de verf. Ik zie geen hand voor ogen, maar hoe dieper ik duik, hoe meer contouren er zichtbaar worden.

Het is net echt, weet ik van Jacques Cousteau's onderwaterfilms. Zelfs die kleine ondefinieerbare witte dingetjes en beestjes drijven net zo doelloos door de virtuele zee als bij Jacques. Op een bepaalde manier is het vooral charmant dat Arika heeft 'geprobeerd' al die kleine details in de Wii-graphics te stoppen, terwijl de polygonen en textures nog zo duidelijk zichtbaar zijn, maar vooral als je het speelt op een ouderwetse televisie (zoals ik) is de onderwaterwereld écht indrukwekkend. Minoes kijkt vaak met me mee en raakt af en toe behoorlijk opgewonden als er een vis vlak voor de camera zwemt. Zo overtuigend kan het dus zijn.

En dan ga ik zwemmen. Het is mijn snipperdag dus ik hoef niet op zoek naar Napoleonvissen. Ik hoef helemaal niks. De zee ligt voor me open en ik mag net zo gek doen als ik wil. Heel saai zwem ik recht vooruit. Alleen omdat het kan, hoef ik natuurlijk niet gek te doen. Bovendien doemt er in de verte een grote donkerblauwe vorm op en ik ben nieuwsgierig wat dat is. Voor extra realisme schakel ik over naar het eerste persoons perspectief.

Nu is de illusie compleet. Ik kijk niet meer naar een duiker, ik ben een duiker. Iedere keer dat ik ademhaal zie ik de luchtbelletjes vlak voor mijn neus omhoog borrelen. Zo komt de zee wel heel dichtbij. Als ik door een school zilverkleurige visjes zwem kan ik de schubben bijna tellen. Het is fascinerend en al die zeebewoners zijn ook helemaal niet bang voor me. Een grote blauwe vis komt zelfs nieuwsgierig aan mijn duikbril snuffelen. Naast me op de bank begint Minoes luidkeels te spinnen.

Morgen verder!

Soundtrack: Boards of Canada – An Eagle in your Mind

Het logboek van Kapitein Erik

Lees ook:Endless Ocean: logboek van Kapitein Erik: dag 1
Lees ook:Endless Ocean: logboek van Kapitein Erik: dag 13
Lees ook:Endless Ocean: logboek van Kapitein Erik: dag 3
Lees ook:Endless Ocean: logboek van Kapitein Erik: dag 4
Lees ook:Vooral niet nadenken

8 reacties op “Endless Ocean: logboek van Kapitein Erik: dag 9

 1. kiara

  wat leuk zeg!
  ik denk tocg dat ik die spel ook ga kopen ze!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Shitbull55

  Kijk…geen zombies, geen guns, gewoon chille gameplay en grote blauwe vissen.
  Hier word ik blij van!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Mark

  Ahhh lekker stukje om te lezen ;D
  Doe de groeten aan Minoes! :P

    /   Beantwoorden  / 
 4. Ecco

  Als ik dit zo lees begint het toch te kriebelen om dit spel ook maar eens aan te schaffen. Ben gek op duiken. Heb in het echt nog nooit ziets rustgevends en leuks gedaan als duiken.

    /   Beantwoorden  / 
 5. erik

  Grappig genoeg begint Endless Ocean mij ervan te overtuigen dat ik ooit op een dag toch ook eens moet leren duiken. ;)

  Ik vraag me af hoe het spel zal overkomen voor mensen die echt hebben gedoken. Ik kan me voorstellen dat het dan misschien minder indruk maakt omdat the real thing toch leuker is. Maar aan de andere kant is dit natuurlijk wel een stuk minder omslachtig.

  Plus… ik heb me laten vertellen dat er verderop in het spel dingen gebeuren die je tijdens een echte duik niet zo snel mee zult maken. Zover ben ik zelf nog niet, maar ik verheug me erop! :p

    /   Beantwoorden  / 
 6. Ecco

  Echt gaan duiken kan ik je echt aanraden, zeker om tijdens een zonnige vakantie eens te gaan proberen. Je dobbert echt rond in een hele andere wereld, niet te beschrijven :)

    /   Beantwoorden  / 
 7. hielke

  dingen die bij echt duiken niet ZO VAAK GEBEUREN?[spoiler] ach, ik zie zo vaak een legen darische witte walvis [/spoiler]
  komt er BTW nog een dag 17

    /   Beantwoorden  / 
 8. melvin

  Ik ben zelf 15 en duik al 2 jaar ik ga ieder jaar en ook dit jaar weer 2 weken naar Egypte.
  Ik raad mensen inderdaad ook aan om te gaan duiken er is niks mooiers en rustiger dan duiken!!
  gr. melvin

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.