De meubelwerkplaats van MySims… De derde dag


Die goede oude wetten van de zwaartekracht lijken in de wereld van EA niet echt te gelden. Ik had al zo mijn twijfels toen ik SSX Blur speelde en daar probleemloos een paar meter de lucht in kon springen (terwijl ik een driedubbele salto maakte), maar nu ik in MySims voor het eerst een bed heb gebouwd weet ik het helemaal zeker: hier klopt iets niet.

Dit hele bed steunt op één enkele dunne poot. Van daaruit kronkelt zich een lange houten balk in allerlei bochten totdat hij uiteindelijk uitkomt bij het matras dat ook aan één zo'n smal balkje is opgehangen. Het zou onmogelijk overeind moeten kunnen blijven staan, maar dat doet het toch. Sterker nog, toen ik hem eenmaal in het huis van Fleur had neergezet sprong die er meteen met haar volle gewicht bovenop en viel als een blok in slaap.

Ik had nooit verwacht dat het mogelijk zou zijn om je meubilair zo krankzinnig te maken. Echt alles is mogelijk. Ieder maf idee dat je 's avonds laat te binnen schiet kan eigenlijk ook wel uitgevoerd worden. Het is zonder twijfel de uitgebreidste editor die ik ooit ben tegengekomen in een spel. Voordat je überhaupt iets kunt gaan ontwerpen moet je zelfs eerst de werkplaats nog ontwerpen waarin je dingen ontwerpt.

Kijk, dát bedoel ik met een uitgebreide editor!


Al moet het wel gezegd worden dat het gedeelte waarin je gebouwen ontwerpt een stuk beperkter is dan de meubel-editor. Alle blokken in die blokkendoos voelen al veel te veel als onderdelen van een huis. Je mag ze zelf in elkaar zetten, maar de huizen die ermee ontstaan voelen veel meer als EA's huizen dan als gebouwen die je zelf hebt ontworpen.

Het is net alsof EA zich voor dit gedeelte heeft laten inspireren door die vreselijke nieuwere modellen van Lego. Je kent ze wel, de vliegtuigen waarvan de vleugels bestaan uit één groot vliegtuigvleugelvormig blokje Lego. Zeker, het eindresultaat lijkt op die manier veel meer op een echt vliegtuig. Maar het trotse gevoel dat je hem helemaal alleen in elkaar hebt gezet ontbreekt nogal.

Ik wil heus niet beweren dat vroeger alles beter was, maar vroeger moest je een Lego-vliegtuig wel helemaal zelf opbouwen uit allemaal kleine vierkante blokjes. Dat was veel meer werk, maar stiekem natuurlijk wel veel leuker. En laat dat nou ook precies zijn hoe de meubel-editor van MySims werkt. Kleine blokjes, geen voorgekauwde meubel-onderdelen. Met als bijkomend voordeel dat je hier geen rekening hoeft te houden met de zwaartekracht!


Dus of je nu een bed of een stoel of een tafel bouwt, je gebruikt overal dezelfde kleine blokjes en planken voor. Er zijn geen matrassen, geen kussens en ook geen beddepoten. Je zult je eigen creativiteit moeten gebruiken om van al die vormeloze blokjes zelf een bed te verzinnen. Vanaf het moment dat je er voor het eerst mee aan de slag gaat voel je het meteen kriebelen, dit wordt iets speciaals! Op deze plek is alles mogelijk.

Helaas werkt de besturing niet altijd even goed mee. Om twee kleine blokjes bovenop elkaar te stapelen kan bijvoorbeeld nog een hele klus zijn. De cursor is bij dit soort spelonderdelen weliswaar een geschenk uit de hemel (ik kan me deze editor nauwelijks voorstellen met een ouderwetse controller), maar hij is niet echt goed in het inschatten van diepte. Er zit soms maar een halve milimeter verschil tussen een blokje op de voorgrond en een lege plek achteraan de werkplaats. Tenzij je héél nauwkeurig richt kan het dus zomaar gebeuren dat een blokje ergens achteraan de werkplaats terecht komt in plaats van bovenop het andere blokje, waar je hem eigenlijk wilde hebben.

Maar het kán wel. Dat is de belangrijkste boodschap die ik vandaag wil meegeven. Als je goed je best doet kunnen twee blokjes echt op elkaar gestapeld worden. Het is misschien niet altijd even makkelijk, maar al je ideëen kunnen daadwerkelijk uitgevoerd worden. Dat besef dringt helemaal goed door op het moment waarop je doorkrijgt dat alle meubels die EA standaard in het spel heeft gestopt, ook ontworpen zijn met deze zelfde editor. Een echte eye-opener.

De meubelwerkplaats is met afstand het meest geslaagde onderdeel van MySims. Dit is zoveel leuker dan een winkel waar je kant-en-klare meubels kunt kopen dat ik me afvraag hoe (en of) Nintendo hier op gaat reageren met Animal Crossing, als dat spel op een dag uitkomt voor de Wii. Krijgt Nookington's straks ook een werkplaats waar spelers zelf aan de slag kunnen, of laat Nintendo alle vernieuwingen over aan EA?

Games.blog speelt de Wii-versie van MySims. We hebben ons vandaag zo vermaakt in de meubelwerkplaats dat het spel voorlopig wordt beloond met een 7,5.

- Het MySims… dagboek? De eerste dag
- Het dagboekachtige MySims ding! De tweede dag

Lees ook:Niet één, maar twee vervolgen op MySims
Lees ook:Online spelletje: The Putty Puzzle
Lees ook:Het dagboekachtige MySims ding! De tweede dag
Lees ook:My Sims Kingdom filmpjes: meer van hetzelfde
Lees ook:Kotaku opvallend positief over MySims Racing

9 reacties op “De meubelwerkplaats van MySims… De derde dag

 1. MNC

  Dat is toch een flinke oppepper van die 6,1.

    /   Beantwoorden  / 
 2. KOOLWIJk

  Kijk en hierom vind ik deze manier van recenseren te gek Erik. Kleine dingen waar je in de loop van een spel tegenaan loop kunnen je mening behoorlijk omgooien. Erg leuk!

  Maaruh waar haal je in godsnaam de tijd vandaan om beide games te spelen, er elke dag over te schrijven en ook nog eens te tekenen?

    /   Beantwoorden  / 
 3. Remkje

  De tijd die hij eigenlijk in Paper Mario zou willen steken. :p

    /   Beantwoorden  / 
 4. erik

  Helaas heeft Remkje wel gelijk ;)

    /   Beantwoorden  / 
 5. gianny

  mooi cijfer erik!!

    /   Beantwoorden  / 
 6. sim

  Als je wat verder in het spel komt krijg je ook nieuwe spullen voor je huis en met wat voor blokken je een huis kan maken licht ook aan voor wie je het huis maakt

    /   Beantwoorden  / 
 7. wallu

  een 7.5 nu! heeel mischien koop ik hem tog :P weet je wat een mooi spel zou zijn voor een dagboek… Spore :P maar dat is 1 nog niet uit en 2 het is niet van nintendo en 3 komt waarschijnlijk niet op ds of wii :P maar het is wel super! http://youtube.com/watch?v=T8dvMDFOFnA
  duurt wel lang maar is het waard. :P ik maar nu waarschijnlijk reclame :P P

    /   Beantwoorden  / 
 8. bokkoo

  Spore komt op iedere console en ze hebben gezegd dat ze voor de wii waarschijnlijk iets unieks zullen maken.
  Vast een zeker een compleet andere game.

    /   Beantwoorden  / 
 9. wallu

  oh okee, ik heb ook al een tijdje niet geckecked ;)

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.