Resident Evil 4 Wii Edition laat zien hoe hoort


Ik was vergeten hoe eng het is als één vijand iets onverstaanbaars roept en iedereen in de omgeving kijkt verstoord mijn kant op. "Hou je mond!" zou ik hem willen toesissen, maar het is al te laat. Massaal stoppen alle vijanden waar ze mee bezig zijn en komen op me af rennen, hooivorken en bijlen in de aanslag. Probeer dan maar eens kalm te blijven.

Twee jaar geleden speelde ik Resident Evil 4 ook al op de GameCube, maar dat is blijkbaar lang genoeg geleden om toch alweer de helft te vergeten.

Niet zozeer de details (al schrok ik wel weer toen ik plotseling achtervolgd werd door een groot rollend rotsblok, dat had ik niet zien aankomen) maar vooral het gevoel van paniek dat me de hele tijd overvalt was ik vergeten. Dit spel is echt eng!

Dat heeft te maken met de onheilspellende sfeer en de creepy muziek, maar vooral ook met de dorpsbewoners die vanuit alle hoeken en gaten op me afkomen. Ze zijn als geen enkele andere tegenstander die ik ooit eerder ben tegengekomen. Het gaat misschien een beetje te ver om ze intelligent te noemen, maar ze zijn wel gruwelijk agressief. Zodra ze me in de gaten krijgen komen ze op me af hollen en stoppen pas als één van ons dood is.


En niks houdt ze tegen! Als ik de deur blokkeer klauteren ze door het raam naar binnen. Als ik op het dak klim en de ladder omver gooi zetten zij de ladder weer overeind en komen me achterna. Deze gasten weten letterlijk niet wat ophouden betekent.

En ze hebben zo te zien ook nog nooit van inteelt gehoord. Resident Evil 4 is een ambitieus spel maar toch ontkwam Capcom er niet aan dat alle dorpsbewoners enorm veel tweelingbroers en -zussen hebben rondlopen. Zelfs al is er meer variatie dan je misschien zou verwachten, je ziet toch de hele tijd dezelfde gezichten voorbij komen. Gelukkig lijkt het spel wel actief een poging te ondernemen om identieke personages niet tegelijk in beeld te brengen. Hoe vaak ik hem ook tegenkom, ik ben nog geen enkele keer aangevallen door een hele groep grijze baarden tegelijk.

Nieuw in de Wii versie van het spel zijn uiteraard vooral de controls. Richten doe je door de controller op je vijanden te richten, en dat werkt. Perfect. Eigenlijk bijna zonder nadenken. Het is triest dat een twee jaar oud spel moet laten zien hoe het hoort, maar toch is dat precies wat er hier gebeurt. We hebben meer van dit soort spellen nodig op de Wii.

Iemand komt op je af rennen en je richt de controller op zijn hoofd. Zo simpel is het. Geen geknoei meer met een controlstick en een overgevoelige cursor, simpelweg richten en schieten. Zoals het hoort. Het wordt pas ingewikkeld als er meerdere vijanden tegelijk op je af komen. (Dat gebeurt dan ook de hele tijd).

Dat de controls goed zouden werken had ik wel verwacht (ik heb Eledees gespeeld), maar dat het spel desondanks niet veel te makkelijk is geworden was een aangename verrassing. Leon besturen is op de Wii nog steeds lastig. Om te rennen moet je een knop ingedrukt houden, omdraaien gaat tergend langzaam en schieten en lopen kan nog steeds niet tegelijkertijd. Je mag dat jammer vinden maar het zorgt er wel voor dat je je kwetsbaar voelt. En omdat je je kwetsbaar voelt is het spel eng. Is dat uiteindelijk niet de reden dat we het allemaal spelen?

Zie ook:
- De X-Cup, waar F-Zero zijn eigen banen ontwerpt
- Over X en GX
- Medelijden met de Eledees
- Een lang verhaal over Mario Strikers Charged
- Mamma Mia! Ik kan niet voetballen!
- Verder met Twilight Princess
- Vaarwel Kratos, welkom nachtrust
- Van je vrienden moet je het maar hebben
- Meer van hetzelfde
- 4 mei 2007: The Story Of Thor
- Erik speelt Lost In Blue
- Ik kan het nog!
- Die rot Turtles!
- Terug naar TMNT

Lees ook:Animal Crossing dagboek – dag 303
Lees ook:Gametrailers bespreekt Sonic & The Black Knight
Lees ook:Online spelletje: QWERTY Warriors 2
Lees ook:Animal Crossing dagboek – dag 28
Lees ook:Animal Crossing dagboek – dag 71

15 reacties op “Resident Evil 4 Wii Edition laat zien hoe hoort

 1. Lottie

  Oeh, vet wil ik ook. Maar dat mag waar niet van mn moeder, dat is nog te ”geweldadig” voor me. n.n

    /   Beantwoorden  / 
 2. Grape

  das genaaid voor je, toen ik jong was kon me moeder het echt niet schelen wat ik aan het spelen was. zat ik als 5 jarige doom te spelen :P . (die me oma voor me had gekocht omdat ik in de winkel aan het zeuren was :P )

    /   Beantwoorden  / 
 3. Wouter

  Dit zijn de posts waarvoor ik op games.blog kom. Mijn laatste beetje twijfel is weggenomen, ik ga Resident Evil 4 ook halen! Best een aardige prijs voor een ‘nieuw’ spel voor de Wii, de meeste spellen zijn duurder…

    /   Beantwoorden  / 
 4. MetroidPrime

  Ik ben het spel ook weer aan het spelen, maar het spel is veel beter dan ik mij herinnerde. Het spel blijft spannend, ook al weet je allang wat er staat te gebeuren. Ik ben nu al bijna op het einde, ik kan niet wachten om de nieuwe missies te kunnen spelen.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Altasia

  Op de cube toen niet van gekomen om hem te kopen. Gister gekocht des ondanks de prijs in NL en net voor het eerst gespeeld en moet zeggen deze game echt goed is en ook een game die echt de Wii controlls goed gebruikt en laat zien hoe het gebruikt moet worden.

  Wat mee ook opviel is hoe goed het eruit
  ziet. Dit is dan wel een cube spel maar net als Zelda ben ik er behoorlijk onder de indruk hoe het eruit ziet en hoe het speelt.

  Laat meer van dit type spellen naar de Wii komen dan ook nog een games die dan gebruik maken van de grafiche krachten van de wii en altas danst op tafel.

  Oja nog een vraagje; eergister nieuwe TV gekocht LCD HD ready breedbeeld 65cm. maar nu doet mun Wii met component kabel voor 480p bij RE4 aan beide kantjes een stukje zwart van 2 cm terwijl dit bij Wii sport niet is ¿weet iemand hoe dit komt?

    /   Beantwoorden  / 
 6. Will

  Je kunt overigens een snelle 180 graden draai maken door de controlstick naar beneden te doen en op Z te drukken…

    /   Beantwoorden  / 
 7. erik

  “Best een aardige prijs voor een ‘nieuw’ spel voor de Wii, de meeste spellen zijn duurder…”

  Ja, Nederland mag weer eens de hoofdprijs betalen terwijl Amerika voor ongeveer 20 euro hetzelfde spel krijgt. :( Want zij zijn groot en wij zijn klein en dat is niet eerlijk!

  Evengoed wel een briljant spel. Je krijgt er vast geen spijt van.

  “Het spel blijft spannend, ook al weet je allang wat er staat te gebeuren. “

  Dat valt mij dus ook op. Het maakt het bijna enger als je weet wat er allemaal nog aan zit te komen. “O nee, ik weet het alweer. Straks kom ik El Gigante tegen!”

  Altasia: je technische vraag weet ik helaas geen antwoord op. Vreemd verhaal.

  Ik denk dat ik één dezer dagen ook een nieuwe tv moet gaan kopen. De mijne geeft nu regelmatig een geel beeld. Totdat ik er een klap op geef, dan wordt het beeld weer even normaal… totdat het later opnieuw geel wordt.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Bou

  kalimero :P

  jah ik zou dit spel ook wel willen kopen, maar het enige probleem is bij mij net als bij lottie mn moeder…. -_-

    /   Beantwoorden  / 
 9. The Dude

  Ik wist zéker dat ik hem ging kopen, maar ik schrok een beetje van de prijs in de winkel. Niet dat ik het geld niet heb, maar snappen “ze” niet dat we al maanden lezen over de lekkere prijs van $29,99?

  Daarnaast voel ik me een beetje schuldig: ik heb net pas Red Steel uitgespeeld en dat is samen met Zelda het enige wat ik tot nu toe heb gedaan, terwijl Sonic, SSX, Monkeball, WarioWare, WiiPlay en WiiSports nog op me liggen te wachten. Kan ik het wel maken om een nieuw spel te kopen voor ik al deze heb uitgespeeld?

  Altasia: ik kan me vergissen, maar volgens mij heb ik op een podcast iets gehoord over hoe de widescreen in RE4 op de Wii niet 100% is, dus als jij het bij WiiSports niet hebt ligt het aan het spel en niet aan je nieuwe TV.

    /   Beantwoorden  / 
 10. davy

  ik heb hem ook is heel leuk, mijn mam zegt als je maar niet eng gaat droomen. maar ik ben al 8

    /   Beantwoorden  / 
 11. The Dude

  Hmmmm, ik hoop dat je een grapje maakt, Davy.

    /   Beantwoorden  / 
 12. Jos

  Ik heb he vandaag gekocht!! Ik ben in 2,5 uur gekomen bij het stuk waar je de dochter van de President tegenkomt in die kerk, maa dan net iets verder, ben je dan ver voor in die tijd?

    /   Beantwoorden  / 
 13. Wouter

  Erik Leo houd de Wiimote in zijn linker had vast. Betekent dat dat jij ook linkshandig bent?

    /   Beantwoorden  / 
 14. erik

  “Erik Leo houd de Wiimote in zijn linker had vast. Betekent dat dat jij ook linkshandig bent?”

  Volgens mij zullen niet veel linkshandigen de Wiimote op die manier beethouden. Misschien mensen die voor het eerst gamen, maar een beetje linkshandige gamer is waarschijnlijk al wel gewend aan standaard controllers met de controlstick links en de actieknoppen rechts.

  Maar ik ben niet links. :)

    /   Beantwoorden  / 
 15. Danny

  Resident evil 4 op de Wii is een echt pareltje in je gamecollectie. De game is echt goed. Je speelt ontzettend veel missies en het spel blijft spannend tot de laatste level. Je hebt echt waar voor je geld vooral door de hoeveelheid aan levels.

  Misschien is de game grafisch wat achterhaald, de gameplay is echt erg goed, en maakt het 1 van de beste games voor de Wii op dit moment.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.