Alle geruchten over de 3DS

Het is een nieuwe spelcomputer, geen vijfde iteratie van de DS. Hij is backwards compatible met alle bestaande Nintendo DS- en DSi-spellen. Hij kan 3D-effecten weergeven zoals in de film Avatar, zonder dat gebruikers een speciale bril nodig hebben. Dat is alles wat we op dit moment weten over de 3DS, de nieuwe draagbare spelcomputer die Nintendo deze week aankondigde. Het verstandigste zou zijn om braaf te wachten tot Nintendo zelf meer informatie bekend maakt, maar het is natuurlijk veel spannender om alle geruchten uit te pluizen die momenteel over het internet zwerven. Lees verder voor een paar onofficiële, niet-bevestigde, waarschijnlijk-onjuiste verhalen die momenteel de ronde doen over de 3DS. (Afbeeldingen gejat van Tiny Cartridge, die alle door fans gemaakte mock-ups hebben verzameld).Het 3D effect
Goed, die 3DS kan dus de illusie van diepte opwekken zonder dat we daar speciale brilletjes voor hoeven dragen. Hoe krijgt Nintendo dat voor elkaar? Er zijn grofweg twee mogelijkheden, waarvan de meest voor de hand liggende is dat de 3DS doet alsof. Het filmpje van Rittai Kakushi e Attakoreda is inmiddels de hele wereld over gegaan omdat iedereen verwacht dat dit het geheim van de 3DS is. Een spelcomputer die “weet” (door middel van camera’s of motion sensors) vanuit welke hoek je naar het scherm kijkt en daar het perspectief op aanpast. Zoals de mannen van Digital Foundry al aangeven zou dit perfect passen in een lange traditie van goedkope bestaande technologieën die door Nintendo op een slimme manier worden ingezet om spellen mee te maken.


Het schermpje
De andere mogelijkheid is dat het apparaat echte 3D beelden kan weergeven. De Japanse krant Asahi meent zelfs te weten dat electronica producent Sharp de schermpjes gaat leveren. Het zou gaan om zogenaamde parallax barrier LCD displays; subtiel geribbelde schermpjes die ervoor zorgen dat je linker- en rechter oog allebei een iets ander plaatje zien. Het idee is al jaren oud (de Spacix verzamelkaartjes gebruikten het vroeger ook), maar de techniek is de laatste jaren flink verbeterd. Vanwege de beperkte kijkhoek is de parallax barrier-techniek minder geschikt voor televisies, maar op kleine draagbare schermpjes zou het heel goed kunnen werken.


De joystick
Het gerucht gaat dat de 3DS qua rekenkracht vergelijkbaar is met een GameCube. Dat betekent dat ontwikkelaars zich niet langer hoeven beperken tot tweedimensionale sprites zoals nu op de DS (snif), maar ook dat Nintendo iets zal moeten doen doen aan de besturing. Iedereen die Super Mario 64 DS heeft gespeeld weet hoe slecht driedimensionale spellen overweg kunnen met een vierpuntsdruktoets. De doorgaans betrouwbare site Nikkei bericht dat er dan ook wordt gewerkt aan een joystick voor de 3DS. Hoe dat er precies uit gaat zien weet nog niemand. Hopelijk verzint Nintendo iets beters dan de analoge schuifknop van de PSP. Als ze vasthouden aan het dichtklap-model is er op de 3DS wellicht meer ruimte om een controlstick een stukje te laten uitsteken. (Volgens hetzelfde bericht op Nikkei krijgt de 3DS trouwens ook “force feedback.” Rumble dus).


De concurrentie
Eén van de eerste geruchten die dinsdag opdook was dat Sony op de aankomende E3 óók een nieuwe handheld zou onthullen die, volgens een ontwikkelaar bij Ignition, “vergelijkbaar” zou zijn met de 3DS. Een dag later liet Sony zelf echter een heel ander geluid horen toen SCEA’s John Koller zich hardop afvroeg of het wel zo’n goed idee was om 3D graphics in een draagbare spelcomputer te stoppen. Hij kon zich in ieder geval niet voorstellen dat acht- en negenjarige kinderen graag in 3D zouden spelen. Volgens mij zijn er twee dingen mis met die uitspraak (kinderen die niet van 3D houden en volwassenen die geen DS kopen), maar het lijkt er vooralsnog op dat Nintendo het rijk alleen heeft op het gebied van 3D handhelds.


De releasedatum
De 3DS komt uit in het fiscale jaar 2011, dat begint op 1 april en eindigt op 31 maart 2011. Dit is geen gerucht, Nintendo gaf het zelf aan in het 3DS persbericht. Op de E3 gamebeurs in juni gaat Nintendo hun 3DS voor het eerst aan de wereld laten zien.


De analisten (Bron).

Piers Harding-Rolls: “I think Nintendo is right to keep innovating to protect its market share. There has been increasing pressure from the smartphone market, but generally Nintendo targets consumers that are commonly younger or older than both smartphone or PSP users. I believe it will keep on targeting these types of consumers and looking to differentiate itself in the market.”

Jesse Divnich: “Nintendo jumping into 3D gaming is monumental to the 3D gaming movement. I think 3D gaming, with Nintendo’s approval, will become an extended fad, but the word ‘fad’ carries way too many negative connotations when it shouldn’t. Fads can last up to five years, and if some type of 3D gaming ‘fad’ can do the same, that would be huge for Nintendo.”

Piers Harding-Rolls: “I would expect Nintendo to upgrade its anti-piracy measures on its new handheld. This will help resist piracy, but it is likely to be cracked in the future like most games platforms.”


De ontwikkelaars (Bron).

Camille Guermonprez, Arkedo Studio (Maestro! Big Bang Mini): “This could be pretty exciting. As you may know, Arkedo always loves it when we have to take one specific ergonomic feature, and play around with it. So with the DS-from-the-future, we can’t wait to put our hands on it. It definitively sounds like fun and the potential could be huge, as often is with Nintendo. Count us in.”

Jools Watsham, Renegade Kid (Dementium, Moon): “Based on what I’ve heard about the 3DS specs, I think it will be the best handheld system to date. To be honest, I think the 3D aspect of the console is just the icing on what is already an extremely powerful system. I expect the 3DS to have the graphical power of a GameCube, plus all of the other delights such as two screens, rumble, motion control, wi-fi, and an analog stick. The 3D feature is wonderful, for sure, but it will only be appropriate for certain things. [Nintendo] produces the best handheld systems, [the system will] deliver a platform worthy of a successor to the Nintendo DSi. [I am] very interested in developing for the 3DS.”

Scott Hyman, Creat (Wakeboarding HD, Mushroom Wars): “We’re always excited about the potential that a new Nintendo console brings to the market. I think 3D in general is a good idea, especially if it enhances the gameplay experience. So much has been made of 3D in film, but I feel that our medium is far better suited to take advantage of the technology. While 3D does enhance narrative storytelling, it can offer much, much more to the interactive aspects that games create, and pull the player into an environment in far more detail because the player can explore and make choices.”

Ruud van de Moosdijk, Engine Software (Xyanide, Dragon Hunters): “Engine Software is a loyal follower of Nintendo in general, and we will continue to do so on future Nintendo platforms. We are excited by the idea of 3D on a handheld device, but then again it’s not the technology that makes the game, but the games that make the technology. We have confidence in Nintendo to offer new and innovative options for both developers as consumers.”

Olivier Denis, ODenis Studio (Glory Days 2): “As a geek, I already have one of the first 3D cameras: the 3D W1 from Fujifilm. It already has a 3D screen. You cannot think in 3D in the same way you think in 2D. To have a good perception of 3D you will have to respect some rules, for example to not have too much depth of field. I deeply think this 3DS will be the ultimate toy. The power of the 3D chip is also a huge leverage on the success. My last word will be, I want to create a Pop Island in 3D.”


De onrealistische toekomstvisie
Dit is absoluut niet hoe de 3DS zal werken, maar een kort (en verbazingwekkend snel gemaakt) filmpje over hoe de 3DS eruit zou zien als Nintendo een revolutionaire holografische display had uitgevonden

[g.forum]

Lees ook:Spelontwikkelaars hopen op een driedimensionale toekomst
Lees ook:Phil Harrison voorspelt ook een tweede plaats voor Nintendo
Lees ook:En zo ziet de controller van de Ouya eruit
Lees ook:Sega werkt aan een Dreamcast Collection
Lees ook:Nintendo NX combinatie van console en handheld

11 reacties op “Alle geruchten over de 3DS

 1. MonkeyCrossing

  Ik had ook ergens gelezen dat hij internet via de sateliet kan ontvangen. Is dit waar?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Linkster/G.Tom

  Heh. Leuk om al die verschillende ontwerpen te zien.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Erik

  Over sateliet internet heb ik niks gelezen. Het klinkt niet echt als iets dat Nintendo zou omarmen om eerlijk te zijn. Op sommige gebieden is het een heel vooruitstrevend bedrijf, maar niet als het gaat over online gaming. ;)

    /   Beantwoorden  / 
 4. berend jan

  Ik verwacht dat de schermen gewoon boven elkaar staan en dat alleen het bovenste scherm 3d kan weergeven. Het onderste scherm is dan toutchscreen waarschijnlijk multitouch.
  .
  Anders werkt het volgens mij niet, dan moet je met je stylus door een 3d plaatje heengaan wat weer de illusie compleet kapot maakt.
  .
  ook moeten alle knoppen en schouderknoppen die op de DS zitten ook op de 3ds zitetn. Waarschijnlijk heeft hij 4 GB aan boord ofzo, een op de Wii lijkendemenu structuur en ik hoop Mii’s en een leuke 3d winkel waarbij je doro een echte virtual winkel loopt en de spellendoosjes van de schappen kan pakken en dan op het 3d scherm voor je neus kan draaien en omkeren (ahh de hemel).
  In plaats van een suffe lijst met titels.
  .
  Ik verwacht wel dat er een soort van draadloos 3g communicatie middel inzit. Zodat je overal bij de shop kan komen of je vriendenlijst kan bijwerken. Ik neem aan dat ze een betere sociale structuur gaan aanbieden met vriendlijsten en meer van die opties (die ze denk ik ook op de Wii beter gaan maken)
  .
  Ook kan ik niet wachten op een nieuwe Animal Krossing met 3d ondersteuning er zit zoveel in deze techniek.
  .
  maar dat de schermen aan elkaar zitten dat geloof ik niet dichter bij elkaar JA aan elkaar vast NEE.
  .
  Waar ik niet naar uitkijkis de eerste generatie spellen die allemaal 3d gaan gebruiken omdat het MOET en dus allemaal techdemo’s zijn. en oude spellen zijn met 3DS erachtergeplakt.
  .
  Waar ik wel naar uitkijk is een star wars Podracer spel of zo iets, een Mario kart 3DS, Fzero 3DS, en de 3DS remake van orcarina of time in high res grapics (GameCube stijl).
  .
  Ik heb al 250 euro van het belasting teruggave geld apart staan voor een 3DS… 15 Juni kan niet snel genoeg komen.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Kiara

  erg veel infotmatie, geweldig =
  Ik hoop dat we snel meer weten en wat echt zeker is.
  want zoals berend jan zegt 2 schermen bij elkaar geloof ik ook echt niet, mss wel minder afstand dat wel =)

    /   Beantwoorden  / 
 6. Erik

  Het is dat Nintendo er nu aan vastzit omdat ze weer willen gaan voor backwards compatibility (opzich een nobel streven), maar ik had persoonlijk liever één groot scherm gezien dan twee kleintjes. Ik kan me maar weinig spellen herinneren waar dat echt iets toevoegde.
  .
  “Anders werkt het volgens mij niet, dan moet je met je stylus door een 3d plaatje heengaan wat weer de illusie compleet kapot maakt.”
  .
  Daar heb je misschien wel gelijk in. Er was een gerucht (nog voor de 3DS werd aangekondigd) dat de schermpjes inderdaad veel dichter bij elkaar zouden liggen zodat ontwikkelaars ze makkelijk als één groot scherm konden gebruiken. Als dat inderdaad zo is zou het raar zijn als de ene helft van dat “grote scherm” geen 3D kan weergeven. Maar het was zoals gezegd maar een gerucht.
  .
  “en een leuke 3d winkel waarbij je doro een echte virtual winkel loopt en de spellendoosjes van de schappen kan pakken en dan op het 3d scherm voor je neus kan draaien en omkeren (ahh de hemel).
  In plaats van een suffe lijst met titels.”
  .
  You just blew my mind. No way dat dat gaat gebeuren, maar het zou wel super super gaaf zijn.
  .
  “Ik neem aan dat ze een betere sociale structuur gaan aanbieden met vriendlijsten en meer van die opties (die ze denk ik ook op de Wii beter gaan maken)”
  .
  Hahaha! *pinkt traantje weg* Leuke wishful thinking, maar dat zie ik dus echt niet gebeuren. :’) Ik voorspel dat we nog wel een generatie langer zullen vastzitten aan die vervloekte friend codes.
  .
  3D wordt inderdaad briljant voor racespellen. Dat Nintendo F-Zero één generatie heeft overgeslagen kan ik nog wel door de vingers zien, maar als er op de 3DS weer geen goede sequel verschijnt word ik echt chagrijnig.
  .
  “omdat het MOET en dus allemaal techdemo’s zijn. en oude spellen zijn met 3DS erachtergeplakt.”
  .
  Mwah, opzich kan er niet zo heel veel misgaan denk ik. Of toch in ieder geval minder dan bij spellen die geforceerd het touchscreen of de microfoon ondersteunen. In het slechtste geval krijg je spellen waar het niks toevoegt, maar die er door het 3D laagje wel veel leuker uitzien.

    /   Beantwoorden  / 
  1. berend jan

   “You just blew my mind. No way dat dat gaat gebeuren, maar het zou wel super super gaaf zijn.”
   .
   Dat zou toch meesterlijk zijn, lekker door de 3d wereld lopen en dan je virtual handheld spellen in 3d doosjes op je scherm laten zien inclusief doosjes.

     /   Beantwoorden  / 
 7. bfhedhre

  Ever wondered why Nintendo revealed its new console, the 3DS, a week before April 1st? Well it turns out it wasn’t just a coincidence. In a press release issued this morning, 8am (UTC+9:00), Nintendo officially announced that the 3DS was an April Fool’s prank.

  “We have no intentions of jumping into the market of 3D gaming. In fact, we have no plans to release another handheld video game console for another couple of years. The Nintendo DS has sold over 125 million units worldwide as of 2010. We apologize to our fans [...]“, said Reggie Fils-Aime, current President and CEO of Nintendo of America.

    /   Beantwoorden  / 
  1. MonkeyCrossing

   Je snapt ook wel dat het 1 April is vandaag hé? Dit is een grapje van gbatemp.net. Waarschijnlijk hebben andere sites het nieuws overgenomen,

   ” Nintendo disappoints fans: 3DS was an April Fool
   That explains a lot
   Ever wondered why Nintendo revealed its new console, the 3DS, a week before April 1st? Well it turns out it wasn’t just a coincidence. In a press release issued this morning, 8am (UTC+9:00), Nintendo officially announced that the 3DS was an April Fool’s prank.

   “We have no intentions of jumping into the market of 3D gaming. In fact, we have no plans to release another handheld video game console for another couple of years. The Nintendo DS has sold over 125 million units worldwide as of 2010. We apologize to our fans [...]“, said Reggie Fils-Aime, current President and CEO of Nintendo of America.

   Well, what a disappointment. We’re going to have to remove our newly created Nintendo 3DS forum which has been on fire lately. Bad, bad Nintendo!

   Press release: http://www.nintendo.com/press/2010-04-01-3DS-April-Fool/
   Discuss”

   Als je op de link klikt kom je op deze pagina terecht: http://gbatemp.net/up/nintendoofamerica-3ds.txt

   Je moet wel uitkijken op 1 april hoor!

     /   Beantwoorden  / 
  2. Erik

   Eh ja, ik denk dat JIJ in een 1 april-grap bent getrapt vriend. ;)

     /   Beantwoorden  / 
   1. Kikujiro

    *hehe* Dat denk ik ook… een beursgenoteerd bedrijf dat in een persbericht een nieuw product aankondigt en daarna roept dat het om een 1 april grap ging? Ik dacht het niet.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.