Nintendo’s nieuwe handheld heet 3DS, kan 3D spelletjes weergeven


Laat het grote speculeren beginnen. De opvolger van de Nintendo DS heeft als werktitel 3DS en kan spelletjes weergeven in 3D zonder dat we daar speciale brilletjes voor hoeven dragen. Het persbericht vermeldt niet hoe de optische illusie dan wel wordt opgewekt. Ik weet dat bijvoorbeeld Philips al een paar jaar werkt aan geribbelde beeldschermen die driedimensionale beelden kunnen weergeven. Maar hoe zien normale spellen eruit op een ribbelscherm? Aangezien de 3DS backwards compatible is met de oude DS moet Nintendo daar ook rekening mee houden.

Als ik moest gokken (en tot Nintendo het apparaat op 15 juni onthult bij de E3 heb ik weinig keus), denk ik dat Nintendo onder de indruk was van het DSiWare-spelletje Hidden 3D Pictures dat de camera van de DSi gebruikte om het perspectief van de spelwereld mee te draaien met het hoofd van de speler. Zie de video hieronder voor een demonstratie. Het effect is zelfs in een YouTube-filmpje al behoorlijk overtuigend. Alsof je in een kijkdoos gluurt. Met een iets krachtigere processor kan diezelfde illusie misschien ook worden gebruikt voor driedimensionale Mario- en Zelda-spellen. Het is zoals gezegd maar een gok, maar met deze techniek hoeft Nintendo aan de buitenkant niets te veranderen (volgens het persbericht is de 3DS ook backwards compatible met de DSi – twee schermpjes, twee camera’s en een dichtklap-model zijn dus al bijna bevestigd) om toch iets interessants toe te voegen. Wat jullie?

[g.forum]

Lees ook:Sharp demonstreert nieuw 3D LCD touchscreen
Lees ook:PS1 en PS2 games in HD op de PS3
Lees ook:Nintendo onthult de 3DS – 3D spelcomputer zonder speciale brilletjes
Lees ook:“Niemand geeft nog om backwards compatibility”
Lees ook:Het eerste spelletje voor Sony’s RayModeler 3D

16 reacties op “Nintendo’s nieuwe handheld heet 3DS, kan 3D spelletjes weergeven

 1. Kikujiro

  Was er een tijdje terug ook niet al een gerucht dat sommige ontwikkelaars al dev kits hadden ontvangen en wisten te melden dat de schermen van de nieuwe DS een stuk dichter bij elkaar zaten, zodat het bijna één groot scherm leek?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Erik

  Ja klopt, heb ik ook gelezen. Volgens datzelfde gerucht zat hij qua rekenkracht ongeveer op het niveau van de GameCube en er zouden motion sensors inzitten. Klinkt allemaal erg interessant maar ook nogal… duur? Kostte de DSi XL niet al 179 euro? Ik ben benieuwd wat Nintendo hier dan voor gaat vragen. (En over de XL gesproken: wauw dit persbericht is bijna een soort anti-reclame. Koop alsjeblieft onze nieuwe handheld niet want over twee maanden gaan we een nog nieuwere aankondigen).

    /   Beantwoorden  / 
 3. Berend Jan

  al mijn speculaties zijn tot nu toe waar, alleen dat ze backwards compatible zijn dat had ik niet verwacht gezien het R4 probleem. Alhoewel de nieuwste spellen wario ware en meer niet meer te spelen zijn op de R4 zonder crack aan het spel zelf.
  .
  Ik hoop op betere graphics en een star wars millenium falcon chess game :) .
  .
  Help me Obi One Kenobi, you are my only hope.
  .
  Ik zet vast 200 euro opzij om dit systeem te kunnen aanschaffen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Ik ga er vanuit dat Nintendo nooit meer een spelcomputer uitbrengt waarvan ze de firmware achteraf niet meer kunnen updaten (zoals de DS). Die 3DS zal vast regelmatig patches krijgen om de nieuwste versie van de R4 weer onschadelijk te maken. Uiteindelijk vinden piraten altijd een manier, maar je kunt het ze wel zo moeilijk mogelijk maken

     /   Beantwoorden  / 
 4. stone

  Als de schermen dichter bij elkaar zitten. dan wordt dit gewoon de nieuwe virtual boy. je krijgt er een houder (lees pet) bij waarmee je de 3DS voor je gezicht hangt met het ene scherm voor je ene oog en de andere voor je andere oog. de camera aan de binnenkant wordt gebruikt voor iris tracking en de camera aan de buitenkant van tracking hoe je hoofd beweegt. Springen/slaan/vuren door ja of nee te schudden of met je ogen te knipperen, en bewegen doe je door naar boven of beneden te kijken. hahaha

    /   Beantwoorden  / 
 5. Erik

  Haha, erg creatief gevonden, maar ik denk niet dat Nintendo die vergissing nog een tweede keer maakt. Als het 3D-effect goed werkt kunnen er misschien wel een paar Virtual Boy-spellen worden nagebouwd voor de 3DS.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Berend Jan

  het nadeel van een virtual boy is dat hij totaal niet sociaal was, je kroop echt in je gamewereld. Dat is geweldig maar met mensen om je heen ga je daar niet mee spelen. In tegenstelling van de DS daar speel je wel mee als vrienden in de buurt zijn…

    /   Beantwoorden  / 
 7. Linkster/G.Tom

  Twee vrienden van me zijn in elke pauze op school met hun DSi Final Fantasy Echoes of Time aan het spelen. Ik zie ze al met hun hoofddeksel in de gang zitten ^^

    /   Beantwoorden  / 
 8. Erik

  Ik zie dat de headtracking-theorie nu op bijna iedere gamesite opduikt. Ik ben er 99% zeker van dat dat het is. Het ligt zoveel meer voor de hand dan Nintendo die ineens twee dure, revolutionaire, nog nooit op zo’n grote schaal gebruikte 3D schermpjes in hun nieuwe handheld bouwt.
  .
  Digital Foundry (Eurogamer) voegt daar nog aan toe dat het misschien niet werkt met de camera maar met de ingebouwde motion sensors. Zodat je de 3DS ook kunt gebruiken als er weinig licht is. Dat klinkt logisch.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kikujiro

   Nintendo kennende zullen ze gebruik maken van een bestaande goedkope technologie…

     /   Beantwoorden  / 
   1. Erik

    Het laatste gerucht is dat Sony op de aankomende E3 óók een nieuwe handheld gaat onthullen die volgens een ontwikkelaar “vergelijkbaar” is met de 3DS.
    .
    http://www.1up.com/do/newsStory?cId=3178454
    .
    Zie de laatste alinea:
    .
    “Also interesting were recent statements made by Ignition’s Shane Bettenhausen in which he claimed that Sony’s new handheld platform, also rumored to be shown at this upcoming E3, will be very similar to what Nintendo is planning. “The two products will be very competitive,” he said. “The DS and PSP both existed in completely different sides sides [of the spectrum],” he said. “If those two put out similar products at the same time, it really evens the playing field.” Is this a strong hint that Sony’s next handheld will also offer 3D?”

      /   Beantwoorden  / 
    1. Kikujiro

     Interessant, dat had ik nog niet gehoord. Eindelijk weer eens een ‘spannende’ E3.

       /   Beantwoorden  / 
 9. Niels O

  Meanwhile, another Japanese newspaper, the Asahi, reports electronics manufacture Sharp will be providing the 3D LCD screens.

  Van IGN, dus betrouwbare bron. Gehehe, dus misschien was er toch iets meer dan 1 procent kans Erik. ;)

    /   Beantwoorden  / 
 10. kiara

  mja ik zal wachten op de 3dslite ofzo xD
  Mja ik hou gwn even men ds lite nog en verzamel het geld voor dit handheld want ik vind het wel cool dat je nu ook helemaal in 3d kunt spelen :3
  Stel je voor…pokémon,animal crossing in 3d zou ik wel leuk vinden xD

    /   Beantwoorden  / 
 11. Marcia

  Ben benieuwd =D

    /   Beantwoorden  / 
 12. G.Basioh

  gaaf.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.