Help! Waar sla ik mijn games nu op?

externehardeschijfEven een spelletje spelen op de computer is niet meer wat het ooit was. Nog maar zo`n twintig jaar geleden zat een spel nog op een diskette, een aantal jaar later werd dit een cd. Spoel terug naar ongeveer tien jaar geleden en het werd al een dvd. Tegenwoordig kun je daar niet meer mee komen aanzetten. Wat je nu nodig hebt is een externe harde schijf! Hoe is het zover gekomen dat een externe harde schijf in feite onmisbaar is wanneer je games speelt?

Revolutie!

Als we de ontwikkeling op het gebied van de externe harde schijf willen bespreken, moeten we beginnen bij de computer zelf. De revolutie op het gebied van computers is zoals bekend fenomenaal. In 1965 was er een ingenieur, meneer Moore, die bij chipfabrikant Intel werkte, tegenwoordig een van de grootste fabrikanten van computers. Hij voorspelde dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling iedere twee jaar zou verdubbelen. Dit houdt ook in dat computers iedere twee jaar ongeveer twee keer zoveel opslaggeheugen nodig hebben. Deze voorspelling loopt nog steeds, al gaf Moore in 2006 aan dat het waarschijnlijk niet eeuwig zou duren. Wat dezelfde Moore nooit had kunnen voorspellen is dat deze revolutie ook op het gebied van games zou doorwerken. Naarmate computers steeds krachtiger werden en de mogelijkheden ervan dus ook toenamen, groeiden simultaan ook de graphics van spellen. Ze gingen er steeds mooier uitzien en hadden ook steeds meer werkgeheugen (RAM) en opslaggeheugen nodig. Tegenwoordig worden computers zelfs verdeeld in twee categorieën: wel of niet geschikt om mee te gamen.

Externe harde schijven: even vergelijken

Om de noodzaak van een externe harde schijf goed in beeld te brengen, is het interessant om van een bekend spel met veel opeenvolgende versies eens de specificaties te vergelijken. In dit geval Call of Duty. De eerste Call of Duty kwam uit in 2003, dus 13 jaar geleden. De aanbevolen eisen om dit spel te spelen waren voor die tijd behoorlijk hoog. Je had een Pentium 4 computer nodig, met liefst 1,5 GHz. Dat is ongeveer hetzelfde als wat je nu op een budget Smartphone vindt. Daarnaast had je 256 MB RAM nodig. Om de Smartphone vergelijking door te trekken: tegenwoordig vind je niet eens meer een goedkope telefoon met zo weinig werkgeheugen.

Daarnaast had je, lach niet, een 4x speed cd-rom speler nodig en een kolossale vier gigabyte aan opslagruimte nodig om het spel te spelen. Een flink gedeelte van de computers uit 2003 kon dit echter helemaal niet aan. Gelukkig waren dit de aanbevolen eisen, de minimumeisen waren een stuk lager. Als je dezelfde wet van Moore zou toepassen op Call of Duty dan zou deze dus 13 x 2, is 26 keer meer nodig hebben aan opslagruimte. Dat is zo`n 100 gigabyte. Dat klopt echter niet helemaal. Het is ‘slechts’ 60 tot 70 gigabyte. Zat die Moore er toch net iets naast, maar niet veel. Verder heb je voor de huidige Call of Duty een multiple core computer nodig met op zijn minst 3,2 GHz, het dubbele dus. Het grootste verschil is echter het benodigde werkgeheugen. Dat is inmiddels een aanbevolen 16 GB RAM. Dat is dus 16000 MB gedeeld door 256 MB en dat is een dikke 62,5 keer zoveel. Een enorm verschil. Wil je weten hoe dit er uit ziet? Vergelijk de twee versies maar eens met elkaar door ze allebei achter elkaar te spelen. Mits je computer de oude versie nog ondersteunt natuurlijk. Wat heeft dat nu met een externe harde schijf te maken, zul je je afvragen. Veel! Lees maar even verder.

Grotere spellen betekent meer opslagcapaciteit

Dit voorbeeld is vooral bedoeld om aan te geven hoe groot de veranderingen zijn op gamegebied. Waar je vroeger een spel zoals de eerste Call of Duty nog van een cd of dvd met bescheiden geheugenopslag afspeelde, heb je tegenwoordig enorm veel data nodig om een spel goed te kunnen spelen. En dan gaat het nog niet eens over de benodigde gamecomputer. Dat komt natuurlijk met een prijs. Wil je de nieuwste spellen blijven spelen dan ben je dus in zekere zin gedwongen om regelmatig een nieuwere computer aan te schaffen. Een erg dure grap natuurlijk. Bovendien is er ook een aantal manieren om je huidige computer nog wat langer mee te laten gaan. Bijvoorbeeld door te upgraden en gebruik te maken van een externe harde schijf.

Door een externe harde schijf aan je computer te koppelen, kun je heel makkelijk veel data opslaan waar op je computer geen ruimte meer voor is. Daarnaast is het ook mogelijk om spellen direct vanaf een externe harde schijf te spelen op je computer. Daarbij is wel een aantal dingen van belang. Ten eerste natuurlijk de snelheid van je computer. Het aantal RAM dat je hebt, wordt natuurlijk niet beïnvloed door de hoeveelheid schijfruimte op je computer. Is het aantal RAM niet voldoende om bijvoorbeeld de laatste Call of Duty te spelen, dan schiet je met een externe harde schijf niet zoveel op. Daarnaast is de verbindingssnelheid tussen computers en externe harde schijven van belang. Een externe harde schijf werkt in principe hetzelfde als een USB-stick, maar dan wel een hele grote. Een harde schijf heeft een bepaalde verwerkingssnelheid waarmee het werkgeheugen informatie uit kan lezen. Op het moment dat je echter een minder snelle USB-poort hebt, bijvoorbeeld USB 1 of 2, dan verandert dit in een soort van flessenhals. De computer kan door de langzame USB de informatie van de externe harde schijf langzamer uitlezen dan het externe geheugen eigenlijk zou aankunnen. Vaak werkt een moderne externe harde schijf alleen optimaal met een recente USB 3 poort.

Nogmaals vergelijken

Het laatste punt dat van belang is bij het aansluiten van een externe harde schijf is het soort harde schijf dat je gebruikt. Daarbij heb je tegenwoordig twee verschillende soorten externe harde schijven waaruit je kunt kiezen: HDD en SSD. HDD is de traditionele harde schijf. Deze bestaat letterlijk uit schijfjes en werkt mechanisch. SSD is een volledig elektronische harde schijf en is eigenlijk de opvolger van HDD. Beiden hebben ze hun voordelen- en nadelen wanneer je ze als externe harde schijf wil gebruiken. Daarom is het belangrijk om per punt te kijken waar ze goed op scoren. Op die manier krijg je een goed idee welk soort extern geheugen het beste is om (als externe harde schijf als opslag) voor het gamen te gebruiken.

Om te beginnen maar het geld. Daarbij kun je heel makkelijk een winnaar aanwijzen, dat is HDD. Een SSD externe harde schijf van 512 GB kost rond de tweehonderd euro. Een vergelijkbare HDD externe harde schijf kost slechts zo`n zestig euro. Een enorm verschil dus. Dit komt door een aantal punten. Ten eerste is de technologie van SSD nog vrij nieuw en nog volop in ontwikkeling. Je kunt dit het beste vergelijken met de manier hoe USB sticks in de markt zijn gekomen. In het begin waren deze misschien maximaal 128 MB groot, wat voor die tijd een soort van kolossale externe harde schijf was. Naarmate de technologie verder ontwikkelde werden USB-sticks steeds goedkoper. Vooral omdat er meer fabrieken kwamen die USB sticks gingen maken, waardoor er meer concurrentie kwam. Daarnaast stond de technologie dus niet stil en werden USB sticks steeds groter. Tegenwoordig krijg je een USB stick van 128 MB zowat cadeau bij aankoop van een hamburger.

Externe harde schijf: sssssnel!

Dan het volgende vergelijkingspunt snelheid: daarop wint SSD externe harde schijven met overmacht. Dit komt omdat een extern SSD geheugen elektronisch werkt en daardoor bijna met de snelheid van het licht informatie kan overdragen. Een goed voorbeeld hiervan is dit. Als je een computer opstart vanaf een SSD externe harde schijf dan duurt dit ongeveer 16 tot 18 seconden. Bij een “normale” externe harde schijf duurt dit rustig een paar minuten.

Daarbij komt dat informatie op een normale HDD externe harde schijf gefragmenteerd is opgeslagen. Dit komt omdat hij uit meerdere schijven bestaat. Is de ene vol, dan gaat hij verder met de volgende. Bij een SSD externe harde schijf is alles elektronisch verbonden en is dus er geen sprake van fragmentatie. Dit heeft een belangrijk voordeel. Bij HDD moet je altijd zorgen dat de externe harde schijf niet al te vol komt te staan. Hierdoor wordt hij namelijk langzamer. Bij SSD kun je hem zo vol zetten als je wilt. Hij blijft altijd even snel.

Een laatste belangrijke punt is de duurzaamheid. Ook hier wint de SSD externe harde schijf. Omdat hij niet uit meerdere onderdelen bestaat gaat hij langer mee dan een externe HDD geheugen. Je kunt zelfs een deuk slaan in een SSD schijf en dan blijft hij het (waarschijnlijk) nog prima doen. De conclusie: ben je op zoek naar een echt snelle externe harde schijf voor je games? Koop dan het beste een SSD externe harde schijf. Vind je het vooral belangrijk om een goedkope optie te hebben met relatief veel ruimte? Dan ben je beter uit met een HDD externe harde schijf.