Een lijst met verdwenen spellen


YouTube-gebruiker Shawn S verzamelt verdwenen spellen. Ofwel: downloadbare titels die om wat voor reden ook niet langer verkrijgbaar zijn. Op zich is het niet raar dat computerspellen na een paar jaar uit productie worden genomen, maar tot nu toe konden verzamelaars altijd uitwijken naar de tweedehands markt. Spelcassettes en compact discs blijven gewoon werken, dus met een beetje moeite kan iedereen nog steeds spellen spelen van 20 of 30 jaar geleden. Het wordt pas lastig als games alleen bestaan in de downloadwinkel van een spelcomputer. Als zulke titels uit de handel worden genomen zijn ze ook echt voorgoed verdwenen.

Shawn presenteert zijn filmpjes zonder commentaar, dus we mogen zelf bepalen wat we er van vinden. Is dit gewoon vooruitgang en moeten we niet zo zeuren? Of zou er een archief moeten zijn dat deze ervaringen bewaart voor toekomstige generaties?

Hieronder een paar door mij geselecteerde filmpjes. Kijk voor de volledige lijst op Shawn’s YouTube-kanaal.

Kijken op YouTube
Grill-Off with Ultra Hand!
Een WiiWare-spel dat in Amerika en Japan exclusief verkrijgbaar was via Club Nintendo. En aangezien die club is opgeheven, bestaat er nu ook geen manier meer om Grill-Off with Ultra Hand te downloaden. Het spel was gebaseerd op een speelgoedhand uit Nintendo’s pre-spelcomputer tijdperk.

Kijken op YouTube
Outrun Online Arcade
Deze doet pijn. De definitieve versie van Sega’s fantastische Outrun 2006: Coast 2 Coast werd in 2010 verwijderd uit de PlayStation Store en de Xbox Live Marketplace omdat de licentiedeal met auto-fabrikant Ferrari was verlopen. Wees blij als je dit spel op tijd had gedownload!

Kijken op YouTube
Invincible Tiger: The Legend of Han Tao
Een 2D kung-fu spel met een toffe filter over het scherm waardoor het leek alsof je naar een oude film keek. Verscheen in 2009 voor PS3 en Xbox 360, en werd in 2013 weer verwijderd toen ontwikkelaar Blitz Arcade het voor gezien hield.

Kijken op YouTube
GTI Club+: Rally Côte d’Azur
Alweer een racespel dat sneuvelde dankzij een verlopen licentiedeal. Kunnen ontwikkelaars niet beter zelf auto’s verzinnen? In dit spel crossten schattige hatchbacks door Franse kuststeden. Was verkrijgbaar in de PlayStation Store van 2008 tot 2012.

Kijken op YouTube
Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time Re-Shelled
Wat was Ubisoft in 2009 trots op hun remake van dit klassieke arcadespel. Helaas verloren ze 2 jaar later de licentie zodat het spel in 2011 alweer verwijderd moest worden uit de downloadwinkels (PS3, Xbox 360).

Kijken op YouTube
After Burner Climax
Sega’s explosieve vervolg op de oude After Burner-spellen werd in 2014 verwijderd uit de PlayStation Store en Xbox Live Marketplace. Waarschijnlijk vanwege een verlopen licentie, maar niemand weet de exacte reden. Deze stond al heel lang op mijn persoonlijke “moet ik ooit nog eens kopen”-lijstje, maar dat is dus niet meer nodig. Gelukkig hebben we de filmpjes nog…

Neo-games.blog forum

Lees ook:Stem op het volgende PlayStation Plus-spel
Lees ook:Indiegame 1001 Spikes eindelijk naar Europa
Lees ook:Outrun Online Arcade uit PlayStation Store verwijderd
Lees ook:Betaalde demo voor 3D platformer Yooka-Laylee
Lees ook:Kijk dit: Battletoads in Shovel Knight

Eén reactie op “Een lijst met verdwenen spellen

  1. simon

    afterburner heb ik me nog erg mee vermaakt op de psn.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.