Kijk dit: de Super Mario Bros möbiusband


Je kijkt naar een möbiusband van Super Mario Bros. Een möbiusband? Ja ik wist ook niet wat dat was, maar het blijkt een interessante wiskundige figuur. Een platte cirkel die bestaat uit één doorlopend vlak. Doordat de cirkel halverwege een draai maakt heeft het gebruikte materiaal (in dit geval dus een strook met level 1-1) geen voor- en achterkant meer. Of zoals iemand het uitlegt op op Wikipedia: als een mier een rondje zou kruipen over een möbiusband, dan kwam hij langs de binnenkant én de buitenkant zonder ooit over te steken bij een van de scherpe randen. Wow.

Die arme Mario kan dus ook eindeloos rondjes blijven lopen zonder ooit een vlaggenmast tegen te komen. Het is een fascinerend standbeeldje dat zelfs als je het wiskundige principe begrijpt toch verbazing blijft opwekken. De Super Mario Bros Möbiusband is te koop voor €22,65 bij Shapeways – een webwinkel waar iedereen 3D-modellen kan aanleveren die zij dan voor je uitprinten op hun 3D printer. Ik heb nog nooit een geprint standbeeldje vastgehouden en dus geen idee hoe het zit met de kwaliteit, maar het ontwerp is mateloos fascinerend. Hieronder nog een paar foto’s om je brein omheen te wikkelen.


[g.forum]

Lees ook:Japanse verpakking New Super Mario Bros wordt GEEL
Lees ook:Amerikaanse New Super Mario Bros boxart
Lees ook:Dit is de wereldkaart van New Super Mario Bros.
Lees ook:New Super Mario Bros later in Japan als in Amerika?
Lees ook:New Super Mario Bros! 80 levels!

6 reacties op “Kijk dit: de Super Mario Bros möbiusband

 1. Oscar Mopperkont

  Er staat toch een vlaggenmast op? Hoe zou hij dan eindeloos kunnen blijven lopen, zonder de vlaggenmast tegen te komen?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Inno Vation

  Een möbiusband is niet van de laatste tijd. Al in de 19e eeuw werden stoommachines aangedreven door drijfriemen die waren uitgevoerd als möbiusband. Op die manier sleten ze gelijkmatig en tweezijdig en gingen ze twee keer zo lang mee.
  .
  De uitleg met de mier op Wikipedia is afkomstig van de houtgravure van Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher.
  .
  http://britton.disted.camosun.bc.ca/escher/moebius_strip_II.jpg

    /   Beantwoorden  / 
   1. RikkieR

    Ik zat gewoon de volle 40 seconden met open mond te kijken. Ik heb heel wat wiskunde gehad in mijn leven, maar ik snap er niks van!

      /   Beantwoorden  / 
  1. Gulzt

   De möbiusband vormt daarnaast een prachtige visualisatie van “tijd”. Begeef je je op de band dan lijkt tijd lineair. Bekijk je het van een afstandje dan zie je dat het oneindig is.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Erik

    Wat een filosofische reacties hier. Mario moest eens weten wat hij allemaal losmaakt.
    .
    Die animatie van die mieren is wel verhelderend. Als je je focust op 1 mier zie je precies wat er gebeurt. (Al vind ik het nog steeds raadselachtig hoe de vloer in dat Mario-level soms aan de buitenkant van de ring zit en soms aan de binnenkant… wonderlijke dingen, die möbiusbanden).
    .
    Als ik me goed herinner zat er in F-Zero GX ook een baan die “Mobius Ring” heette. Ik begin te vermoeden dat die volgens hetzelfde principe is gebouwd.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.