Nintendo wint rechtzaak, R4-kaartjes verboden in Nederland

“Nintendo heeft aangevoerd dat de door gedaagden verhandelde producten vrijwel uitsluitend worden gebruikt voor het spelen van ongeautoriseerde kopieën. Deze stelling wordt ondersteund door vele uitlatingen van fabrikanten, aanbieders en gebruikers van die producten die Nintendo heeft overgelegd en waaruit die toepassing blijkt (producties 19-24 van Nintendo).

Gedaagden hebben hier slechts tegenin gebracht dat de door hen verhandelde producten ook andere toepassingen van de spelcomputers van Nintendo mogelijk maken, zoals het spelen van zogeheten homebrew spellen van derden, het afspelen van muziekbestanden, internetten, fotograferen en bellen. Zij stellen dat hun modchips en flashcards “op grote schaal” worden gebruikt voor die alternatieve doeleinden, maar de Webwinkels en [L] hebben op vragen van de rechtbank niet kunnen specificeren hoe groot de omvang van dat gebruik is en hebben de stelling ook niet onderbouwd.

Dat de producten daadwerkelijk op grote schaal voor die alternatieve doeleinden worden gebruikt, is in het licht van het voorgaande niet aannemelijk, mede gelet op het feit dat de spelcomputers van Nintendo specifiek zijn ontworpen voor het spelen van de Nintendo spellen en niet voor het – buiten het kader van een spel – afspelen van muziekbestanden, internetten, fotograferen en bellen.”

Het is een lang citaat, maar de rechter geeft hier precies aan waarom hij heeft bepaald dat R4-kaartjes niet meer in Nederland verkocht mogen worden. Het veelgehoorde argument dat de flashkaartje ook andere toepassingen hebben dan alleen illegale ROMs afspelen werd vandaag van tafel geveegd. Nintendo heeft in de ogen van de rechtbank bewezen dat R4-kaartjes vooral worden aangeschaft om zonder betalen spellen te spelen die ook in de winkel te koop zijn. Zoals Nik Wouters van [N]Gamer al aangeeft is het voor de DS eigenlijk al te laat, maar Nintendo kan deze uitspraak prima gebruiken om de eventuele verkoop van flashkaartjes voor de 3DS (of andere toekomstige spelcomputers) meteen de kop in te drukken.

Overigens geldt deze uitspraak alleen voor de verkoop van flashkaartjes. Als je al een R4 hebt hoef je niet bang te zijn dat morgen de politie voor de deur staat. Voorlopig moeten alleen elf webwinkels hun voorraad vernietigen en Nintendo een schadevergoeding betalen.

[g.forum]

Lees ook:Wordt Microsoft’s “iPod killer” toch een draagbare Xbox?
Lees ook:Nintendo blijft ook de gameboy ondersteunen
Lees ook:Vierpuntsdruktoets op de DS Lite niet langer “klikkerig”
Lees ook:Nintendo gaat smartphone-spellen maken
Lees ook:Wing Island screenshots

68 reacties op “Nintendo wint rechtzaak, R4-kaartjes verboden in Nederland

 1. Gulzt

  Hiep hiep, hoera!

    /   Beantwoorden  / 
 2. piratus

  Tja, ik ben mischien wel een van de weinige mensen met een R4 kaart die het niet gebruikt om ds roms er op te zetten.(ondanks zet ik er wel soms wat andere roms van 3/4 generatie spellen er op te spellen) Het wordt tegenwoordig verwacht zo’n ding hebt en dat je er nds roms op zet of anders wordt je vaak toch raar aangekeken.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Kars

  ik wil niet klagen, maar zijn er niet tientallen andere kaartjes met dezelfde functie als de r4? Of geldt het voor alle flashkaartjes?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Het geldt inderdaad voor alle flashkaartjes. Ook voor modchips om de Wii te kraken trouwens.
   .
   “Nintendo vordert – samengevat – een verbod op verhandeling van de modchips en flashcards, alsmede de verhandeling van met omzeilingsmiddelen omgebouwde Nintendo producten en de levering van diensten bestaande uit het ombouwen van Nintendo consoles met omzeilingsmiddelen.”
   .
   Het is behoorlijk allesomvattend. De volledige uitspraak staat trouwens hier, als iemand nieuwsgierig is:
   .
   http://www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=BN1963

     /   Beantwoorden  / 
 4. Anthony

  ik deed vroeger veel aan R4 kaarten, maar sinds ik een baan heb en m’n eigen spellen kan betalen heb ik er helemaal geen behoefte meer voor.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Ruud

  Ik denk niet dat die vorraad kaartjes vernietigd wordt, ze zullen de kaartjes wel gewoon doorverkopen naar het buitenland om toch nog winst te maken.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Ze hebben niet zoveel keus:
   .
   “6.5. beveelt de gedaagde die in strijd handelt met de voornoemde bevelen of enig onderdeel daarvan tot betaling aan Nintendo van een onmiddellijk opeisbare dwangsom van € 10.000,00 per dag of gedeelte van een dag”
   .
   Als ze hun voorraad niet binnen veertien dagen hebben vernietigd (door een extern bedrijf, zodat er bewijs van vernietiging is) kost ze dat 10.000 euro per dag.

     /   Beantwoorden  / 
 6. altasia

  too little too late. In mijn ogen zijn die R4 kaartjes de doodsteek van de DS om uit te groeien tot een volwaardig platvorm.

  Het was ook te makkelijk, zelf ook een r4 hier, en ook nog eens veel praktischer om al je spellen bij elkaar te hebben.
  Nu maar wachten op de 2de gen 3ds met onboard HDD.

    /   Beantwoorden  / 
 7. wouter

  r4 moet gewoon blijven bestaan, en legaal worden! Het is gewoon goedkoper om games downloaden alhoewel illegaal is, en je kan leuke thema maken, en muziek opzetten , en filmpjes, foto’s en evt backups.

  Maar ja nintendo wil gewoon geld verdienen met 50 euro per game.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ernst

   [email protected] “goedkoper.” Gratis zal je bedoelen. ;) Maar goed, je kunt ook niet van (jonge) spelers verwachten dat ze staan te juichen bij zo’n besluit. Voor hen zijn er alleen maar voordelen.
   Ik vind het wel een goede zaak. Hopelijk creeërt dit voor de 3DS een gezondere markt waarbij speelgoedwinkels weer meer spellen op voorraad kunnen hebben dan alleen de gegarandeerde klappers. Goed nieuws!

     /   Beantwoorden  / 
  2. Zeruda

   Oh, nee! Hoe waagt Nintendo het om geld te willen verdienen met hun werk! DIe egoistische vlegels, hoe durven ze! Het zoe gewoon een liefdadigheidsbedrijf moeten worden! *eyeroll*

     /   Beantwoorden  / 
 8. Wouwter

  Hmm, dit is ook maar een uitspraak in eerste aanleg. Hier kan nog hoger beroep tegen worden ingesteld en mogelijk cassatie bij de Hoge Raad.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Voyetra

   Geachte heer, Er is al een uitspraak geweest bij de Hoge Raad waar Nintendo in het ongelijk is gesteld. Januari 2010 is Nintendo door de Hoge Raad in Frankrijk in het ongelijk gesteld. De Nederlandse wetgeving gaat tegen de uitspraak in trwijl wij deel uitmaken van een europeese deelstaat. Nederlands recht is geen rechtvaardiging in deze kwestie.

     /   Beantwoorden  / 
 9. Oscar

  En toen was er nog het WWW en marktplaats/ebay..
  -
  En het is wel al laat, iedereen die een r4 wou heeft er al 1.
  -
  Ik hoop ook dat Nintendo gekeken heeft naar alle andere dingen van de r4 voor de 3DS zoals; back-ups/liedjes/video’s/foto’s/thema’s/homebrew etc. Misschien zelfs legale modding d.m.v. de computer! Dat zou pas leuk zijn! En dan een counter strike achtige game uitbrengen.. Maar dat is een verre droom denk ik. xD

    /   Beantwoorden  / 
 10. P

  Oscar slaat de spijker op de kop. In plaats van te huilen bij de rechter zou Nintendo ook eens kunnen LUISTEREN naar hun klanten. Blijkbaar willen mensen muziek en filmpjes op hun DS kijken. Geef ze die mogelijkheid dan! En waarom is er bij al die honderdduizend verschillende versies van de DS nog steeds geeneen met een paar GB flashgeheugen zodat je je zelfgekochte spellen handig op kan slaan en allemaal tegelijk meenemen? Zo prettig is het niet om allemaal losse spelcassettes mee te slepen. Of vindt Nintendo dat zielig voor fabrikanten van draagtasjes met ruimte voor extra spelcassettes? Maar nee hoor, je zal zien dat Nintendo hier niks van leert en dat de 3DS weer zo beperkt en gesloten is.

    /   Beantwoorden  / 
  1. RedPlanet

   Ik heb ook een flashcard, en ik heb er wel eens een ROM op gedownload van een spel dat ik niet had, maar ik gebruik het ook vooral om alle spellen die ik wel heb in één keer mee te kunnen nemen. Ik snap het besluit wel en ik vind het ook een wel een goede zaak, dus klagen ga ik zeker niet doen. Uiteindelijk ga ik nu ook “game development” studeren en ik zou het ook niet fijn vinden moest iedereen mijn werk illegaal downloaden.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Kikujiro

   “Blijkbaar willen mensen muziek en filmpjes op hun DS kijken.”

   Onzin… mensen hebben de R4 en soortgelijke kaartjes vooral om gratis en voor niets games te kunnen downloaden. Die enkeling die muziek luister en filmpjes kijkt op de DS is te verwaarlozen.

   “Zo prettig is het niet om allemaal losse spelcassettes mee te slepen.”

   Nou ja, hangt ervan af hoeveel spellen je tegelijk speelt. Ik schaf mijn games aan in de winkel en speel maximaal 2 tot 3 spellen tegelijk. Dat betekent dus maximaal 2 cartridges (die bijvoorbeeld makkelijk in een portemonne passen) meenemen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Epke

    Inderdaad denk je nou echt dat iemand serieus muziek op zijn DS zet? Iedereen (die muziek wil luisteren) heeft tegenwoordig wel een mp3 of iPod. Waarom zou je dan een groot ding zoals de DS in je broek stoppen :S

    Ik kan zo zeggen, dat (bijna) iedereen die hier zegt dat hij het R4 kaartje alleen heeft gebruikt voor die doeleinden dan is het zeer waarschijnlijk dat hij liegt. Met die gedachte koop je geen R4 kaartje, en er zullen dus vast spellen op staan die nu in de winkel voor 45 liggen.

    En kom op zeg, nou niet gaan zeggen dat het te veel spelletjes zijn om mee te nemen. Als je ergens heen gaat, ga je niet alle 30 spellen die je bezit spelen. Je speelt degene waar je het meest zin in hebt en die neem je mee. En als je nou nog 2 extra mee wilt nemen past dat makkelijk hoor in een speciaal tasje/doosje voor die cardridges.

    “Maar ja nintendo wil gewoon geld verdienen met 50 euro per game.”

    Is dat niet het doel van elk bedrijf? Er wordt heel wat geld in het ontwikkelingsproces gestoken en dan verdienen ze die 50 euro. Ik vind het niet zo vreemd dat ze geld vragen hoor.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Alex

     Het feit is dat er door dit soort bedrijven (lees: Nintendo), gewoon teveel word gevraagd voor een game. Het is door diverse onafhankelijke onderzoekers verklaard dat de prijs van een spelletje ook met 20 euro per (nieuwe) game winstgevend is. Het is alleen de vraag hoeveel winst men wil. Het is vroeger ook zo geweest met de audio cd. De cd’s kostte altijd 39,95 (gulden), toen men kwam met de kopietjes. Zeker toen Philips aangaf dat (afhankelijk van de artiest in kwestie) een cd voor 19,95 kon worden verkocht en alle partijen genoeg winst konden maken. Voor internationale artiesten was het 24,95.
     Feit is dus gewoon dat het normaal is dat men geld vraagt voor hun waar, maar dat het feit dat kopietjes, en Homebrew zo inslaat aangeeft dat mensen ook begrijpen dat ze bestolen worden. Ik koop alleen alles origineel, maar wacht gewoon tot ze een redelijke prijs 2e hands zijn. Maar 60 euro voor een ps3 game, of 45 euro voor een NDS game is gewoon niet normaal. Dat er gekopieerd word werken ze met het kunstmatig hoog houden van de prijzen zelf in de hand.

       /   Beantwoorden  / 
 11. P.

  ”fotograferen” Dacht het dus niet met een mod chip (kan NIET). De DSi en de DSi XL kunnen dat wel zonder mod chip en 100% legaal. pfff

    /   Beantwoorden  / 
 12. Kikujiro

  Wat mij gisteren in de berichtgeving op televisie vooral opviel is hoe normaal mensen het zijn gaan vinden om gratis van alles en nog wat te downloaden. Blijkbaar wordt het ‘stelen’ van software toch minder erg gevonden dan bijvoorbeeld het stelen van 45 euro aan boodschappen bij de supermarkt… Gevolg is wel zoals hierboven ook al is opgemerkt dat bepaalde games legaal erg moeilijk te verkrijgen zijn of zelfs helemaal niet meer in Nederland worden uitgebracht.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Shitbull55

   Herkenbaar. Mijn schoonvader heeft bijvoorbeeld geen goed woord over voor inbrekers, dieven en ander gespuis, maar vindt het wel behoorlijk stoer dat ‘ie 18.000 mp3′s op z’n computer heeft staan :-)
   .
   Toch vind ik het wel een duidelijk signaal naar de ontwikkelaars van content. Blijkbaar heeft de massa niet zoveel geld voor hun producten over. Ik hoop dat het succes van (bijvoorbeeld) de appstore met z’n goedkope digitale content meerdere organisaties inspireert…

     /   Beantwoorden  / 
 13. piratus

  Ik vind het argument dat het te duur is echt belachelijk. Dan ga je maar is een keertje niet op stap of koop je voor een keer die goedkoopere broek. zelfs een gemiddeld kind met het gemiddelde zakgeld van nederland kan in 1 tot 3 maand zo’n spel kopen. Wat heeft iedereen toch tegen sparen?

    /   Beantwoorden  / 
 14. Kiara

  Ik klink mss dom maar kunnen nederlanders dan nu gwn geen flashkaarten vanuit het buitenland bestellen? Het kost maar paar daagjes meer om het te krijgen? of niet? =o

    /   Beantwoorden  / 
 15. Boy

  het heeft alleen niet zo’n zin want met de 3ds gaan ze gewoon die SD kaarten hacken dat lost het probleem nog niet op

    /   Beantwoorden  / 
  1. Boy

   sorry dat ik “double post” maar dan ga ik gewoon terug naar GBA flash dingen. Die zijn niet illegaal toch? Gameboy Advance is toch al zo’n beetje dood er worden geen spellen meer voor gemaakt. Tenminste niet in Nederland

     /   Beantwoorden  / 
   1. piratus

    Nee maar ik denk niet echt dat nintendo er mee zit als je gba spellen gaat downloaden ze verdienen er toch niets meer mee.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Kikujiro

     Behalve als ze van plan zijn voor de 3DS een Virtual Console met GBA en GB spellen te maken.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Boy

      Dat zou wel grappig zijn ja hoop het alleen niet dan gaan ze straks weer GBA flash cards verbieden…

        /  
 16. Oscar

  Ik heb spellen gedownload omdat ik er geen geld voor had, en het geld liever aan Red Dead Redemption uitgeef dan Pokémon nummer 100,000 vanwege die 3 legends die je daar weer kan vangen.
  Het geld zal nu nog steeds naar de game gaan die het meeste waar voor dei 50 euro bied. Dat gevoel krijg ik meer als ik straks Gran Turismo 5 koop dan als ik een DS game koop voor hetzelfde bedrag..
  -
  Dus met mij winnen ze er niks mee, alleen dat ik spellen niet meer speel waarvan ik anders misschien deel 2 wel zou kopen.. Zoals Zelda op de DS.
  -
  Hetzelfde is met muziek, de meeste bands waarvan ik hier een CD heb, ken ik van een gedownloade CD die heel erg leuk bleek te zijn. Die ene single op YouTube overtuigd me nooit zo.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Epke

   Vind je dat serieus een goede reden om spellen te downloaden? Als je niet genoeg geld hebt dan moet je keuzes maken. Heb je geen geld meer, pech dan. Je maakt het niet goed door het ene spel toch maar te kopen. Je kunt net zo goed alles gaan downloaden want het komt op dit ene dingetje neer, je hebt het geld niet. Accepteer dat gewoon, net zoals boven genoemd met het boodschappen uit de supermarkt stelen. Dat doe je toch ook niet als je niet genoeg geld hebt?

   Iedereen moet stoppen met excuses bedenken waarom het bij jou wel rechtvaardig is. Stelen is nooit rechtvaardig.

   Er komt maar iemand bij jullie het huis binnen en steelt een tv, de dader wordt later gepakt en hij wordt gevraagd waarom hij het gedaan heeft. Is het dan goed als hij zegt: “Oh, maar ik heb laatst een iPhone gekocht dus dat maakt het wel weer goed. En zo is het ook met de R4, er is niks dat het rechtvaardigt.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Oneens

    Hier ben ik het dus compleet mee oneens.
    Ik zie ook nergens waar hij/zij gezegd heeft dat 1 game wel kopen het goed maakt.
    En alles downloaden in plaats van toch maar die ene game kopen lost het probleem heus niet op en maakt het alleen maar erger.
    En inderdaad, ik zal echt nooit 50 euro aan een ds game uitgeven als ik dat ook aan bijvoorbeeld call of duty 4 kan uitgeven.
    Zo zitten mensen nou eenmaal in elkaar, als iets verboden wordt doen ze het toch, zo zit dat ook met het downloaden van games waar je het geld niet voorover hebt.

      /   Beantwoorden  / 
 17. Mike

  Nederland is volgens mij het enigste land waar ze zo’n rechtzaak hebben gewonnen. Ik heb gegoogled en ik zie dat ze in een hoop andere landen in europa verloren hebben omdat Nintendo niet heeft kunnen aantonen dat ze accessoires leveren om bv muziek en homebrew games te kunnen afspelen op de DS(i)..

  Als alle flash kaarten in NL verboden worden, koopt men toch lekker online in Duitsland of één van de andere landen waar het wel gewoon is toegestaan..

  Nintendo had ook de uitdaging kunnen aangaan om een onkraakbaar apparaat te maken.. Nieuwe PSP is ondanks alle pogingen van experts nog steeds niet te kraken..

    /   Beantwoorden  / 
 18. ヤミホシ

  Je bent zowiezo al zielig als je dit soort kaartjes gebruikt voor ROMs.
  En helemaal als je van R4 (lees: 1 soort flashkaart), alle flashcards maakt.
  Ik heb zelf een Supercard SD, M3DS Real, R4i Gold en Supercard DSTWO.
  Maar dan niet voor commerciële ROMs, maar om Hacks en Homebrew.
  Misschien ben ik maar een van de 0,01% van Nederland, die wel slim met dat soort kaartjes omgaat?

    /   Beantwoorden  / 
  1. piratus

   ik speel er gba,gbc,snes en andere emulators mee. ben ik nu een dief =(

     /   Beantwoorden  / 
   1. Nick

    Jup. Voor de wet sowieso, en als je de spelletjes niet kegaal bezit moreel gezien ook.

    Ik heb er geen moeite mee though ;)

      /   Beantwoorden  / 
    1. piratus

     nja de meeste spellen zijn gewoon amper verkrijgbaar nu.

       /   Beantwoorden  / 
 19. Judge

  Echt grote onzin dat de rechter zo een uitspraak heeft kunnen doen. Dit is echt weer typisch iets voor Nederland. Deze uitspraak betekent feitelijk dat er niets meer verkocht kan worden als blijkt dat gebruikers er voor het grootste gedeelte illegale dingen mee doen. Dat is dus tevens het einde van de verkoop van alle pc’s in Nederland. Immers bijna iedere nederlander doet wel iets illegaals op zijn pc. Onbegrijpelijk dat de rechter zijn beslissing heeft gebaseerd op basis van de illegale activiteiten van de consument. Dat wordt een leuk jurisprudentie-verhaal. Mediastreamers, pc’s, iphones, mp3-spelers maar ook dvd-spelers die zelf gebrande cd’s en dvd’s kunnen lezen zijn met deze uitspraak verboden. Tsja.. krom hoor het nederlandse rechtssysteem. En dat allemaal op basis van de interpretatie/uitspraak van 1 persoon… wat een democratie..

    /   Beantwoorden  / 
  1. Gulzt

   je spreekt jezelf tegen.

     /   Beantwoorden  / 
 20. Linkster/G.Tom

  Ah… Gerechtigheid.

    /   Beantwoorden  / 
 21. otherotter

  colors is de enige waardige hb title

    /   Beantwoorden  / 
 22. erci boer

  nintento graaft zijn eigen graf want alleen door de flash kaarten is de ds gewilt,wie gaat er straksa nu 50 euro betalen voor een grafies slecht spel,nee ik denk dat dit het einde van de ds betekendt

    /   Beantwoorden  / 
  1. piratus

   Zolang het leuke/geperfectioneerde/originele gameplay heeft zie je mij wel zo’n spel kopen.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Erik

   Ik denk dat dat wel losloopt. Natuurlijk zullen piraten niet ineens massaal alle spellen kopen die ze anders hadden gedownload, maar uiteindelijk willen gamers toch steeds nieuwe ervaringen. Het liefst gratis, maar desnoods door ervoor te betalen. Met alle spellen die nu al op je flashkaart staan zing je het vast nog wel een tijdje uit, maar vroeg of laat verschijnen er zoveel leuke games voor de 3DS dat je toch gaat twijfelen. ;)

     /   Beantwoorden  / 
   1. Oneens

    Een gedeelte zal natuurlijk wel bij de DS blijven maar ik denk zelf dat een groot gedeelte geen games meer gaat kopen.
    Ze gaan games lenen of blijven ze downloaden.
    Waarschijnlijk gaan veel gamers over op andere consoles of pc waar de games net zo duur zijn maar kwalitatief veel beter.
    En ik bedoel je kunt 8 DS games kopen of een mobiel waar je meer spellen op kunt spelen als op een DS en nog goedkoper ook.
    Nintendo denkt hier niet goed over na.
    Door de DS kaartjes te verbieden bereiken ze niet veel, er zal altijd wel wat gehackt worden, dat kun je niet omzeilen.

      /   Beantwoorden  / 
 23. malle pietje

  Het zou een verbod zijn dat geldt voor 11 anbieders van de kaartjes. Weet iemand ook om welke 11 websites het zou gaan? Degene die niet aangeklaagd zijn kunnen toch vrolijk doorgaan lijkt mij. Het is immers niet bij wet verboden ze te verhandelen.
  Nintendo zal ieder verhandelaar van de kaartjes appart moeten dagvaarden.
  de hele uitspraak stelt dus op zich niet veel voor, alleen is er nu jurispredentie geschapen.

    /   Beantwoorden  / 
 24. ruben

  de ds is nu gelievder dan ooit door deze r4 cards
  natuurlijk maken ze nu minder winst..
  het slimste lijkt mij om de spellen een stuk goedkoper te maken.
  ik betaalde vroeger altijd 40 euro per game.
  maarja een kind van 10 heeft niet zoveel geld..
  als ze die r4 cards weg willen moeten ze gewoon de prijzen omlaag maken en niet een rechtzaak tegen beginnen.
  pirate blijven er altijd en er komen er alleen maar minder
  prijzen omlaag halen of gewoon niet zeuren
  met de ds alleen al maken ze 150 euro winst dus niet zeuren dat mensen de games niet meer kopen omdat je ze makkelijk gan stelen/downloaden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Dr. Schwarzwald

   Briljant! Dat Nintendo hier niet aan gedacht heeft in plaats van een dure rechtzaak aan te spannen. Gewoon de prijs van DS games verlagen naar een eurootje of vijf, dan stopt vanzelfsprekend iedereen met illegale downloads! Dat zal die sluwe R4-kaart fabrikanten leren!!!

     /   Beantwoorden  / 
  2. Gulzt

   Ruben, jij denkt dat een product dat voor 150 euro in de winkel ligt, daadwerkelijk een winst oplevert van hetzelfde bedrag: 150 euro?

   En denk je nou echt dat alleen nintendo de dupe is van de R4 kaart? Zijn er geen andere software ontwikkelaars voor de DS dacht je?

     /   Beantwoorden  / 
   1. G.Tom

    Gulzt… laat het maar. Die kinderen snappen toch niet wat voor schade ze aan richten.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Gulzt

     kleine moeite om het te proberen toch?

       /   Beantwoorden  / 
  3. Erik

   Als kids die 40 euro per spel te duur vinden moeten ze vooral geen DS kopen zou ik zeggen. Om de spellen dan maar te stelen blijft een kromme redenering die ik nog veel te vaak tegenkom. (En al kan ik het niet bewijzen, stilletjes vermoed ik dat mensen nog steeds R4-kaartjes zouden gebruiken als spellen inderdaad voor €20,- werden verkocht. Gratis blijft altijd aantrekkelijker).

     /   Beantwoorden  / 
   1. G.Tom

    “En als kan ik het niet bewijzen, stilletjes vermoed ik dat mensen nog steeds R4-kaartjes zouden gebruiken als spellen inderdaad voor €20,- werden verkocht”

    We leven immers in Nederland he. -.-

      /   Beantwoorden  / 
   2. Oneens

    Volgens mij is de DS vooral op kinderen gericht.
    Die 150 euro is al heel wat voor kinderen om in eerste instantie te sparen.
    Dan hebben ze er 1 en dan moeten er nog spelletjes bij komen, dat is natuurlijk vanzelfsprekend.
    Eerst is het allemaal wel leuk maar na een tijdje wordt het echt wel te duur en dan gaan ze over op R4 kaartjes.
    Als dit echt op kinderen is gericht moeten ze ook zorgen dat het voor kinderen betaalbaar is.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Kikujiro

     Vanuit die optiek moet dus ALLE speelgoed een dusdanig prijsniveau hebben dat het voor kinderen (die pak ‘m beet maximaal 5 euro zakgeld per week krijgen) betaalbaar is? Dat slaat natuurlijk nergens op. Er zijn genoeg mensen (en ook kinderen) die wél legaal spelletjes aanschaffen (door er gewoon voor te sparen). Het simpele feit dat je voor de bijbehorende spelletjes het geld niet hebt, rechtvaardigt op geen enkele wijze illegale downloads.
     Daarnaast is de aanschaf van een DS en de bijbehorende spelletjes geen verplichting.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Erik

      Ik ben het 100% met je eens (niks mis met sparen, daarvan leren kinderen de waarde van geld EN beleven ze uiteindelijk veel meer voldoening aan hun spel), maar tegelijkertijd is het voor Nintendo wel iets om over na te denken dat dit blijkbaar de mentaliteit is van een nieuwe generatie gamers. Met zaken als speelbare demo’s en downloadbare spellen lopen ze gewoon mijlenver achter op de concurrentie.

        /  
     2. G.Tom

      Dit komt ook vooral omdat Nintendo gericht is op de casual gamer, die niet eens doorheeft hoe hij aan de demo’s moet komen, of hun Wii op internet aansluit.

      De casual gamers zijn ook hoofdgebruiker van R4kaarten, mensen zoals wij hebben door wat voor schade je ermee aanricht, zij niet. Dit moet duidelijk gemaakt worden.

        /  
 25. sarissa

  hallo mensen,,

  hebben jullie nog r4 kaartjes te koop voor een nintendo ds light en goedkoper dan $ 13,00
  dank jullie wel als jullie reageren .

  Met vriendelijke groet Sarissa & Jamie

    /   Beantwoorden  / 
 26. Wendel

  Mensen hebben tegenwoordig niet genoeg aan een spelletje.
  Mensen hebben het geduld niet om voor een spelletje te sparen.
  Mensen zien niet in dat de ontwikkelaars ook geld moet verdienen.
  Mensen, steek die R4 kaart maar lekker in je hol.

    /   Beantwoorden  / 
 27. nintendo hater

  ik heb mijn hele leven al honderden euros al uitgegeven aan al die nintendo spellen. mag ik dan ook is genieten dat ik een spelletje ter waarde van 50 euro gratis mag spelen. Denk je dat nintendo de boel dat niet belazerd. ze zijn rijker dan mij.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Gulzt

   Iedereen hanteert zijn eigen maatstaven daarin. Als zou ik het zelf niet in, kan ik me best voorstellen dat je besluit af en toe iets te downloaden. De probleemgroep is vooral de groep die nooit wat koopt en besluit alles te downloaden.

     /   Beantwoorden  / 
 28. Dave

  Ik heb toen ik 10 jaar was (omgerekend) 90 euro betaald voor mijn eerte spelconsole: een zwart/wit gameboy classic. Toen waren die spelletjes ook vaak (omgerekend) 40 euro.

  Eigenlijk zijn games in 20 jaar tijd niet duurder geworden en tegenwoordig zijn er veel winkels (zoals Bart Smit) die iets oudere spelletjes afprijzen en verkopen aan 10 euro of zo.

  Het grote probleem is dat tegenwoordig veel mensen hun spellen snel beu zijn en altijd maar iets nieuws willen. Bij mij thuis was het vroeger de regel dat een gameboy spel eerst uitgespeeld (of bijna uitgespeeld) moest zijn voordat er een nieuw spel werd gekocht. Ik kan mij niet voorstellen dat iemand met 100 roms op een R4-kaart alle spellen uitspeelt. De meesten worden een paar minuten gespeeld … en hop naar de volgende game!

  Games zijn een wegwerpproduct aan het worden, net zoals muziek, films en pc-software. Downloaden, gebruiken, … en weer wat anders downen! Wie toch iets legaal koopt wordt door vrienden, familie en collega’s scheef bekeken. Een trieste evolutie.

    /   Beantwoorden  / 
 29. Inno Vation

  De R4i kaart voor de 3DS is al een feit.
  .
  R4i 3D Revolution with USB Pen for DS/DS Lite/DSi/DSi XL
  .
  Description:
  R4i3ds is SLOT-1 flash card for NDS console series .It is produced by the factory of R4i3ds team.It is upgrade versions of R4 with multi-media features which can support SDHC and run most games and homebrews. It has widely been owned by many NDS player users.
  .
  - Wi-Fi upgrade firmware for ever
  - Support 3DS and 3D games.
  - Compatible all dsixl/dsill/dsi/dsl.
  - Support Internet access, IP phone, MSN, e-mail
  - Backup Save file online
  - Support music,movies
  - Updated in real time kernel, and solve new problems running the game and the new host
  - Able to recognise and display SD type, capacity and format.
  - With sleeping mode function, to extend standby time.
  - Multi-language setting, Like Spanish,Korean,Japanese,Italian,French,English.. simple and easy-operated interface.
  - Supports up to 32GB of storage capacity with SDHC cards with enhanced performance even on slower cards.
  - A capable R4i3D team commit themselves to the website maintenance and kernel updates, R4i3D cards are compatible to all NDS games.
  - supports cheatcode and soft-reset setting on a per-game basis, avoiding possible conflicts

    /   Beantwoorden  / 
 30. Fritz

  c

    /   Beantwoorden  / 
 31. kasper

  Maar is het dan wel legaal om er in het buitenland er een
  te kopen (bijv. Als je op vakantie bent) en dan mee te nemen
  naar nederland?

  En geld day voor alle soorten r4 kaarten of alleen de R4-kaart

    /   Beantwoorden  / 
 32. kasper

  Kunnen ze niet gewoon r4-kaartjes legaal maken, maar
  dat je voor een download wel moet betalen?

    /   Beantwoorden  / 
 33. kapitein koekbaard

  Tja, ik download alleen spellen die ik nergens in geen enkele winkel kan vinden, webwinkel of wat dan ook. Als ik het spel zelf kan kopen is het prima, maar sommige obscure spellen worden niet meer verkocht of gemaakt, en dan is het wel handig.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.