Wat doet digitale distributie met de waarde van zeldzame spellen?


Deze grafieken met de gemiddelde eBay-prijzen van Marvel vs Capcom 2, Rez en Ikaruga maken in ieder geval één ding duidelijk: verzamelaars spelen hun zeldzame games ook echt. Ik stelde me altijd voor dat veel van zulke spellen verdwenen in vitrines op stoffige zolderkamers, bij voorkeur factory sealed, maar blijkbaar zijn verzamelaars ook gewoon gamers. Waarom zou de waarde van een zeldzaam spel anders kelderen zodra er een digitale versie beschikbaar komt op Xbox Live Arcade of de PlayStation Store? Wat ik me nu alleen nog afvraag (en waar de auteur ook geen antwoord op heeft): waarom piekt de prijs van een zeldzaam spel op het moment dat de downloadbare versie wordt aangekondigd? Je ziet dat terug in alledrie de grafiekjes en ik begrijp niet waarom. Is het simpelweg het feit dat de spellen weer even in het nieuws zijn waardoor veel mensen er voor het eerst mee kennismaken? Maar waarom dan niet gewoon wachten op de digitale release, die vaak al een paar weken na de aankondiging gepland staat?

Voor verzamelaars die een spel willen verkopen is de boodschap in ieder geval duidelijk. Wacht tot er een downloadbare versie van je dubbele exemplaren wordt aangekondigd en zet ze diezelfde dag nog op eBay. Maximale winst gegarandeerd.

[g.forum]

Lees ook:NGP-spellen simultaan in winkel en PlayStation Store
Lees ook:Zeldzame Earthbound Zero cartridge op eBay
Lees ook:Indiegame Rime toch niet duurder op de Switch
Lees ook:VectorRacing is geen F-Zero maar wel een futuristisch racespel voor de 3DS
Lees ook:Nieuwe trailer Conker’s Big Reunion

6 reacties op “Wat doet digitale distributie met de waarde van zeldzame spellen?

 1. Shitbull55

  “Maar waarom dan niet gewoon wachten”
  Et voila, daar heb je je logica.
  .
  Gamers staan niet bekend om hun grote geduld…

    /   Beantwoorden  / 
 2. Erik

  En vervolgens verdwijnt dat duurgekochte spel op een grote ‘nog te spelen’ stapel totdat ze er een paar maanden later eindelijk tijd voor hebben. ;) Gamers zijn eigenlijk maar rare mensen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Shitbull55

   *snif* ruikt potentie voor gamers.blog.nl…

     /   Beantwoorden  / 
 3. Kikujiro

  Jammer, ik mis Odama voor de Gamecube… ben eigenlijk wel benieuwd wat dat spel tweedehands doet. *surft naar eBay*

    /   Beantwoorden  / 
 4. stone

  “Wat ik me nu alleen nog afvraag (en waar de auteur ook geen antwoord op heeft): waarom piekt de prijs van een zeldzaam spel op het moment dat de downloadbare versie wordt aangekondigd?”

  Dat komt doordat de prijs niet piek maar daalt bij de aankondiging! de prijs piek bij geruchten van een downloadbare versie. wat perfect te verklaren is. het gemiddelde aantal beschikbare exemplaren blijft constant terwijl bij de geruchten meer mensen zich de game uit hun jeugd/verleden herinneren en willen heraanschaven. maar doordat het op dat moment nog een gerucht is, is het nog niet zeker dat er een downloadbare versie komt, en kopen ze dus een exemplaar op ebay. Op het moment dat de downloadversie echt wordt aangekondigd daalt de prijs omdat nu enkel de vitrine-verzamelaars overblijven.

  de enige grafiek die stijgt bij aankondiging is REZ voor de ps2. wat ook niet heel verrassend is gezien de downloadversie van res voor de xbox360 is en de game voor de ps2. de stijging van de prijs komt door (verhoogde aantal) mensen (wegens de publiciteit) die REZ willen heraanschaven maar geen xbox360 hebben.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Erik

  Stone is duidelijk beter in het aflezen van grafieken dan ik. ;) ^Daar^ is verder geen speld tussen te krijgen lijkt me.
  .
  Nu ben ik alleen nog benieuwd of die oude spellen over een heleboel jaar weer in waarde stijgen naarmate consoles verouderen, download-services sluiten en PSN/XBLA-spellen op een gegeven moment misschien niet meer verkrijgbaar zijn.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.